Zsákutcában a lengyel kormánykoalíciós tárgyalások

Vágólapra másolva!
Zsákutcába jutottak szerdán Lengyelországban a kormánykoalíciós tárgyalások, miután a varsói parlament a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) pártjának jelöltjét, Marek Jureket választotta meg az alsóház (szejm) elnökének, a másik jobboldali, de liberális párt, a Polgári Platform (PO) képviselője, Bronislaw Komorowski ellenében.
Vágólapra másolva!

Donald Tusk, a PO vezére bejelentette, hogy nem látja a lehetőségét a koalíciós tárgyalások folytatásának, miután a konzervatívok kierőszakolták, hogy a házelnök (is) az ő soraikból kerüljön ki. A PiS vezetése szerdán - miután a kiszemelt koalíciós partner nemet mondott az együttműködésre - továbbra is azt hangoztatta, hogy tervei szerint a PO bevonásával kíván kormányt alakítani.

A szeptember 25-én megrendezett törvényhozási választásokon a konzervatívok némi fölénnyel nyertek a liberálisok előtt. Ezt követően nem kezdődtek meg a kormányalakítási tárgyalások, mivel hátra volt még az elnökválasztás, amelyre mindkét párt állított jelöltet: a PO Tuskot, a PiS pedig Lech Kaczynskit, aki végül is a vasárnap megrendezett második fordulóban diadalmaskodott.

Kazimierz Marcinkiewicz, a kijelölt konzervatív kormányfő közölte: mindent megtesz annak érdekében, hogy a másik párt visszatérjen a tárgyalóasztalhoz. Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke, a megválasztott államfő ikertestvére újságíróknak nyilatkozva leszögezte: pártja nem kíván más koalíciós partner után nézni, de ha nincs más választása, kisebbségi kabinetet alakít, amely viszont rosszabb lesz az ország számára, mint egy többpárti kormány.

A PO házelnökjelöltje, Komorowski már a szerdai szavazás előtt közölte: ha a konzervatívok képviselőjét választják meg házelnöknek, az azt jelenti, hogy egy PO nélküli koalícióra szavaztak. "Ha Jurekre esik a választás, az azt jelzi, hogy a PiS egy másik kormánykoalíciós változat mellett döntött. Ez sajnálatos, de tény. Koalíció lesz, de a PO nélkül" - fogalmazott a liberálisok képviselője.

A 45 éves Jurek nacionalista és mélyen katolikus politikus hírében áll. Esküdt ellensége a pornográfiának, a melegházasságoknak és a művi vetélésnek. Gyakori nyilatkozója a Maryja nevű katolikus rádióadónak, amelynek többször is kifejtette azt az aggodalmát, hogy Lengyelország európai uniós tagsága a lengyelek erkölcsi értékeit mossa alá. Egyik alkalommal pedig "hitellenes, családellenes és hagyományellenes tömbnek" nevezte az EU-t.

Ugyanakkor jelölésekor hangoztatta: házelnökként éberen őrködne afölött, hogy a törvényhozásban minden egyes politikai erő véleménye meghallgatásra kerüljön, és a törvény adta kereteken belül mindenkivel kész a párbeszédre. Az alsóházi voksoláson 265 képviselő szavazott rá, 133 pedig ellene.
Tusk a szavazás utáni első reagálásában leszögezte: nem ért egyet a Kaczynski ikrek diktatórikus hajlamaival.