Korrupció miatt elítélték Chirac volt kabinetfőnökét

Vágólapra másolva!
Korrupcióban találták bűnösnek szerdán Jacques Chirac francia elnök egykori kabinetfőnökét, akit négyévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek az államfőhöz köthető pártfinanszírozási botrányban játszott szerepéért.
Vágólapra másolva!

Michel Roussin 1989 és 1995 között volt Chirac kabinetfőnöke, amikor az még Párizs polgármestere volt. Akkoriban különböző pártpolitikusok kenőpénzt kaptak a Párizst és térségét magába foglaló közigazgatási körzetben iskolafelújításokkal kapcsolatos állami megbízásokért. A 66 éves Roussin tagadta azokat a vádakat, amelyek szerint ő működtette volna ezt a rendszert és hogy időnként maga gyűjtötte be a pénzt. Az egykori kabinetfőnök azt azonban elismerte, hogy tudott a kenőpénzekről. A bíróság halmazati büntetésként 50 ezer euró bírságban is részesítette.

Jacques Chirac, aki 1995-ben lett államfő, tagadja, hogy bármi tudomása lett volna a törvénytelenségekről. Az üggyel összefüggésben maga is gyanúba keveredett ingyenes privát repülőutak miatt, ám mentelmi joga miatt nem indítottak ellene eljárást.

Az ügyészség szerint a pártok hetvenmillió eurónak megfelelő összeget kaptak az iskolafelújításokkal megbízott vállalkozásoktól. A pénzek oroszlánrészét Chirac pártja, a konzervatív Tömörülés a Köztársaságért (RPR) kapta, de a pénzből jutott az egyik kisebb koalíciós partnernek, a Köztársasági Pártnak (PR), valamint az ellenzéki Szocialista Pártnak is.