A Vatikán kész javítani kapcsolatait Kínával

Vágólapra másolva!
A Vatikán kész bármikor hátat fordítani Tajvannak, és felújítani a diplomáciai kapcsolatait Kínával, de cserébe azt várja, hogy Peking nem korlátozza a vallásszabadságot, vagyis ismerje el a kínai katolikusok fölötti fennhatóságát - jelezte Angelo Sodano bíboros, vatikáni államtitkár újságírókkal beszélgetve.
Vágólapra másolva!

Sokszor elmondtuk, hogy Tajvan nem akadály. Többször megmondtam, hogy ha kapcsolatra lépünk Pekinggel, akkor a tajvani ügyvivőnk nem holnap reggel, hanem már ma este megy Pekingbe - fogalmazott Sodano bíboros, XVI. Benedek pápa első számú diplomatája.

A bíboros reményét fejezte ki, hogy sikerül túllépni a Vatikán és Kína közti gondokon, de leszögezte: a Szentszék ragaszkodik ahhoz, hogy az egyház az egész világon, minden kultúrában, nemzeten belül egységes, és a kormányoknak nincs joguk előírni az embereknek, miként gyakorolják a hitüket.

Kína, amelynek 1951 óta nincs diplomáciai kapcsolata a Vatikánnal, nem engedélyezi, hogy a Szentszék püspököket nevezzen ki, és azt sem, hogy a katolikusok elismerjék a pápa fennhatóságát. A kínai katolikusok csak az államilag elismert, Katolikus Hazafias Szövetség nevű egyház keretén belül gyakorolhatják szabadon a hitüket. A Vatikán becslése szerint mintegy 5 millióan vannak, akik ezt vállalják, s 8 millió azoknak a száma, akik a betiltott, magát vatikáni fennhatóság alá tartozónak valló egyház hívei maradtak.

A kapcsolatokban tapasztalható feszültség miatt Peking nem engedélyezte négy püspöknek, hogy részt vegyen a vasárnap véget ért vatikáni püspöki szinóduson, a XVI. Benedek pápa megválasztása óta első nagy, a világ katolikusait érintő tanácskozáson.