Vágólapra másolva!
Másfél ezer spanyol szélsőjobboldali tüntetett Madridban, mert nem értenek egyet a kormány bevándorlási politikájával. Spanyolország februárban három hónapos amnesztiát rendelt el az illegális bevándorlók számára.
Vágólapra másolva!

Másfél ezer spanyol szélsőjobboldali tüntetett vasárnap Madridban a baloldali kormány bevándorlási politikája ellen, amely szerintük idegenekké teszi a spanyolokat saját hazájukban. A tüntetők - többnyire bőrfejű kinézetű fiatalok - spanyol nemzeti lobogóba burkolóztak, öklüket fasiszta üdvözlésre emelték, és a "Viva Espana" meg ehhez hasonló nemzeti jelszavakat skandálták. A megmozdulást szervező Falange mozgalom egyik vezetője nehezményezte, hogy a kormány szociális kedvezményeket ad a bevándorlóknak, miközben az ország súlyos munkanélküliséggel küszködik.

A Falange volt az egyik fő támogatója az 1975-ben elhunyt Francisco Franco diktatúrájának. Nyolcezer tagjával ma a nemzeti egység szószólójának tekinti magát.

A tüntetők elégettek egy katalán zászlót, nyilvánvaló tiltakozásul amiatt, hogy a katalán és baszk regionális kormányok idén kísérletet tettek szélesebb körű autonómia kivívására a madridi központi kormánytól.

Spanyolország februárban három hónapos amnesztiát rendelt el az illegális bevándorlók számára, így próbálván kiemelni őket a feketegazdaságból, jogokat adva nekik, és adófizetőkké téve őket. 700 ezren éltek az intézkedés adta lehetőséggel, amely bírálói szerint azzal a kockázattal jár, hogy tovább fokozza az Európába irányuló illegális bevándorlást.