Vágólapra másolva!
XVI. Benedek pápa szentté avatott két lengyel, két olasz és egy jezsuita papot vasárnap. Az egyházfő a püspöki szinódust lezáró szentbeszédében megerősítette a papi nőtlenség követelményét.
Vágólapra másolva!

Beiktatása óta első alkalommal avatott szenteket XVI. Benedek pápa vasárnap, a püspöki szinódust lezáró vatikáni szentmisén. A katolikus egyház szentjeinek sora Józef Bilczewski (1860-1923), Zygmunt Gorazdowski (1845-1920) lengyel, Gaetano Catanoso (1879-1963) és Felice da Nicosia (1715-1787) olasz papokkal, valamint Alberto Hurtado Cruchaga (1901-1952) chilei jezsuita atyával bővült.

Az ünnepi mise alkalmából a római Szent Péter téren összegyűlt mintegy tízezer hívő előtt mondott szentbeszédében a pápa megerősítette a papi nőtlenség követelményét. A háromhetes püspöki szinódus szombaton nyújtotta át ajánlásait az egyházfőnek. A szinódus elutasítja a cölibátus feloldását, a protestánsok és katolikusok közös áldozását, valamint azt, hogy a korábbi házasságuk egyházi felbontása nélkül újraházasodó személyek fölvehessék az áldozás szentségét.

A szinódus ajánlásai szerint hívő katolikus politikusoknak nem szabad az egyházi tanításokkal ellentétes törvényeket támogatniuk. XVI. Benedek erre utalva kijelentette: "nem állhat elő ellentmondás az élet és a hit között"annak során, hogy nem egyházi személy hívők részt vesznek a világ keresztényi igazgatásában.