Rossz körülmények miatt lázadnak kirgiz rabok

Vágólapra másolva!
Legalább ketten meghaltak egy kirgíziai börtönben, amikor lázadás tört ki a rabok között. A kényszermunkára ítéltek jobb életkörülményeket és a börtönparancsnok leváltását követelik. Egyes jelentések szerint több fegyőr is támogatja a rabok követeléseit.
Vágólapra másolva!

Fellázadtak egy kirgizisztáni büntetés-végrehajtási telep fegyencei fogva tartásuk körülményei miatt, az első jelentések szerint két rabtársukat megölték, mert azok együttműködtek a fegyintézet vezetésével - közölte szerdán a biskeki elnöki hivatal emberjogi hivatalának vezetője. A zendülés a Biskekhez közeli Novo-Pokrovka szigorított telepen tört ki, ahol mintegy kétezer kényszermunkára ítélt rabot őriznek.

A kirgiz igazságügyi miniszter beszámolója szerint a lázadásnak vannak sérültjei, de a halálesetek hírét a tárca illetékese nem erősítette meg. A rabok már napok óta követelik életkörülményeik javítását és a telep vezetőjének leváltását - tette hozzá a nyilatkozó.

A minisztérium büntetés-végrehajtási főosztályának a közlése szerint a fegyőrök urai a helyzetnek, nem áll fenn annak a veszélye, hogy a fegyencek a telepen kívülre tudjanak jutni. Más értesülések szerint viszont a fegyőrök némelyike is megtagadta a szolgálatot a rossz munkakörülményekre panaszkodva.