38 ezer halott a pakisztáni földrengésben

Vágólapra másolva!
A legfrissebb hivatalos adatok szerint 38 ezer ember vesztette életét a múlt szombati pakisztáni földrengésben. Aftab Han Serpao belügyminiszter szerint a hallos áldozatok száma még tovább emelkedhet. Összesen 3,3 millió ember maradt fedél nélkül.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Harmincnyolcezren vesztették életüket Pakisztánban az október 8-i földrengésben, 62 ezer a sérültek száma és 3,3 millió ember vált hajléktalanná - jelentették be hivatalosan szombaton a hatóságok. Aftab Han Serpao pakisztáni belügyminiszter szerint még tovább emelkedhet a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma.

A földrengés hegyvidéki területeket érintett, amelyek nagyon nehezen megközelíthetők, a mentőalakulatoknak több napig tart, hogy eljussanak egyes területekre, miközben számos falu egy hete teljesen el van zárva a külvilágtól. A pakisztáni hadsereg csütörtökön még 25 ezer halottról és 63 ezer sérültről, valamint 2,5 millió földönfutóvá vált emberről számolt be. Segélyszervezetek becslései szerint 100 ezer is lehet a halottak végső száma.

A Richter-skála szerint 7,6-es erejű földrengés epicentruma Iszlámábádtól mintegy 80 kilométerre észak-északkeletre volt. A földmozgás Indiában és Afganisztánban is áldozatokat követelt és anyagi károkat okozott, mindhárom országnak még a fővárosában is megremegtek a házak falai, a pánikba esett emberek a szabad ég alá, az utcákra menekültek ki. A múlt szombati földmozgásokat több kisebb utórengés követte.