Castro nem vesz részt az ibéro-amerikai csúcson

Vágólapra másolva!
Nem vesz részt a spanyolországi Salamancában tartandó ibéro-amerikai csúcstalálkozón Fidel Castro kubai elnök - közölte csütörtök este Madridban a spanyol kormány szóvivője.
Vágólapra másolva!

Spanyolország és a spanyol ajkú amerikai országok immár rendszeres csúcstalálkozója pénteken kezdődik, s azon Kuba és az Egyesült Államok viszonya az egyik fő napirendi téma. Megfigyelők szerint ezért is meglepetés a kubai vezető távolmaradása, amelynek okát a szóvivő nem közölte. Szavai szerint erre vonatkozóan Havannából nem érkezett semmifajta hivatalos tájékoztatás.

A spanyol kormány mindeddig arra számított, hogy a 79 éves Castro jelen lesz a kétnapos találkozón, noha a korábbiakon ugyancsak nem vett részt. A kubai vezető ugyanakkor híres arról, hogy az utolsó pillanatban is megváltoztathatja döntését.

A csúcstalálkozót előkészítő külügyminiszteri értekezleten a spanyol ajkú államok diplomáciai vezetői támogatásukról biztosították Havannát két fronton is az Egyesült Államokkal való kapcsolatában. Egyrészt sürgették a szigetország elleni amerikai gazdasági blokád azonnali beszüntetését, másrészt támogatták azt a kubai - és venezuelai - követelést, hogy az Egyesült Államok mielőbb adja ki a kubai Luis Posada Carrilest, akit Castro ellenes merényletkísérletekkel, továbbá egy kubai utasszállító repülőgép elleni, végzetes terrortámadás megszervezésével vádolnak.