Újabb horvát gyanúsított kész Hágába menni

Vágólapra másolva!
Josip Jovic horvát újságíró, aki ellen elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Törvényszék, mert nem jelent meg a délszláv háborús bűnök ügyében eljáró bírói testület idézésére, bejelentette csütörtökön, hogy már kész önként megjelenni a hágai törvényszék előtt, s e bejelentése nyomán a horvát hatóságok szabadon engedték előzetes letartóztatásából.
Vágólapra másolva!

Az NT vádat emelt Josip Jovic, a Slobodna Dalmacija horvát napilap volt főszerkesztője ellen, mert öt évvel ezelőtt közölte lapjában egy védett tanú - egy horvát politikus - nevét és a törvényszék által bizalmasan kezelt tanúvallomásának egyes részleteit. A védett tanú, akinek kilétét és részben vallomását is a nyilvánosság elé tárta Jovic lapja, Tihomir Blaskic boszniai horvát tábornok hágai büntetőperében tett vallomást még 1997-ben, tehát két évvel a boszniai háború (1992-95) lezárulása után.

Jovic nem volt hajlandó feladni magát Hágában, váltig állítva, hogy a védett információk nyilvánosságra hozatala a közérdeket szolgálta. Egy nyilatkozatában "a sajtószabadság elleni brutális támadásnak" minősítette a vádemelést. Védőjének érvelése szerint a hágai törvényszék felhatalmazása különben sem terjed ki arra, hogy mi történik a horvát sajtóban. Jovic hangoztatta, hogy a horvát igazságszolgáltatás előtt kész felelni az adatok nyilvánosságra hozataláért, és a horvát törvényeknek megfelelően kész megvédeni magát az ezzel kapcsolatos váddal szemben. A hágai törvényszék szeptember végén elfogatóparancsot adott ki ellene, mire a horvát hatóságok őrizetbe vették. Később előzetes letartóztatásba helyezték, s arra készültek, hogy kiadják a törvényszéknek. Jovic azonban panaszt tett a spliti kerületi bíróságon a horvát hatóságok eljárása ellen. Mivel a bíróság nem fogadta el szerdai végzésében Jovic érvelését, az újságíró úgy döntött: inkább önként jelentkezik Hágában, semmint bevárja kiadatását. Az egyelőre nem ismeretes, mikor utazik a hollandiai városba.

A Jovic elleni eljárás Horvátországban és külföldön egyaránt számos tiltakozást váltott ki a média berkeiből és emberi jogi csoportokból. Sokan - köztük a Riporterek Határok Nélkül szervezet - úgy fogalmaztak, hogy a vádemelés támadás a sajtószabadság ellen. A horvát újságíró szabadon bocsátását kezdeményezte Haraszti Miklós, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-képviselője is. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket kivizsgáló bíróság elnökének küldött levelében indítványozta a Nemzetközi Törvényszék jogszabályainak olyan jellegű megváltoztatását, hogy azok megfeleljenek a sajtószabadság nemzetközileg elfogadott elveinek.

A hágai törvényszék egyébként nem egyedül Jovicot hibáztatja a védett tanúnak garantált névtelenség megsértéséért, hanem a Hrvatsko Slovo hetilap főszerkesztőjét, Marijan Krizicet, három további horvát újságírót és a horvát hírszerzés volt főnökét is, ők azonban már korábban feladták magukat az ENSZ által létrehozott hágai törvényszéken. Az NT nem tartja őket előzetes letartóztatásban, szabadlábon várhatnak perük tárgyalásának megkezdésére.