London al-Kaida-gyanús szervezeteket tiltottak be

Vágólapra másolva!
A brit palament csütörtökön elfogadta a szigetország kormányának a kérését, hogy tiltsanak be 15 olyan "terrorista" szervezetet, amelyeket al-Kaida-kapcsolatokkal gyanúsítanak. Az intézkedés péntektől lép hatályba.
Vágólapra másolva!

Hazel Blears, belügyi államminiszter szerint ezek a csoportok "érintettek a terrorizmussal", viszonyban vannak a nemzetközi terrorhálózattal és veszélyt jelentenek. A képviselőház és a lordok háza, vagyis a felsőház tagjainak a döntése értelmében bűncselekményt követ el az, aki ezekhez a szervezetekhez tartozik, embereket toboroz, illetve pénzeli és támogatja azokat.

A 15 csoport arra a már 25 nemzetközi szervezetet felsoroló listára került, amelyeket a 2000-ben hozott terroristaellenes törvény alapján tiltottak be. Így a névsor már negyven csoportot nevez meg. Köztük van a Marokkói Iszlám Harci Csoport (GICM), amely gyaníthatóan részese volt a Madridban 2004 márciusában 191 ember halálát okozó robbantás-sorozatnak, illetve a 2003 májusában Casablancában 45 személy életét kioltó merényleteknek.

Ugyancsak a listán szerepel az Anszár asz-Szunna Hadserege, amely az al-Kaidához kötődik, és már számos Irakban elkövetett terrorista támadást vállalt magára.