Gyilkolásra hajlamos a török madárinfluenza

Vágólapra másolva!
A madárinfluenzának azt a változatát mutatták ki a Törökországban elhullott madarakban, amely Ázsiában eddig 60 emberrel végzett. Az [origo]-nak nyilatkozó szakember szerint ez a vírus a legalkalmasabb arra, hogy emberi influenzával találkozva, világjárványt robbantson ki. Az EU egészségügyi biztosa szerint az Unió minden polgárát be kell oltani az influenza ellen, hogy meggátolják a világjárvány kialakulását. Batiz András kormányszóvivő ezzel kacsolatban csak annyit közölt, hogy Magyarországon ennek ellenére sem rendelnek el további biztonsági intézkedéseket, az oltást egyelőre szükségtelennek tartja.
Vágólapra másolva!

"Nem jó hír, hogy Magyarországtól néhány ezer kilométerre azt a vírust azonosították, ami 2003-ben Ázsiában több tucat ember halálát okozta" - jelentette ki az [origo]-nak Szigethy Sándor, a Csongrád Megyei Állategészségügyi Állomás igazgatója azzal kapcsolatban, hogy a Törökországban elhullott madártetemekben a H5N1 madárinfluenza-vírust azonosították. Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy a Törökországban megjelent vírustörzs azonos azzal, ami 2003 vége óta pusztít Ázsiában, és ami eddig legalább 60 ember halálát okozta, és több millió szárnyast kellett miatta levágni.

Szigethy elmondta: akkor törhet ki egy világméretű járvány, ha a szárnyasokat pusztító vírus emberi influenzavírussal találkozik ugyabban a szervezetben. Ebben az esetben alakulhat ki olyan vírus, ami képes emberről emberre is terjedni. Eddig azért nem alakult ki emberek között világjárvány, mert a vírus csak madárról terjedt át emberre. A szakember szerint a H5N1 azért különösen veszélyes, mivel leginkább hajlamos a mutációra.

A mostani pánik oka, hogy a hétvégén Törökország Balikesir tartományban kétezer pulyka pusztult el. Az Európai Unió ezért hétfőtől betiltotta a Törökországból érkező szárnyas behozatalt. Romániában pedig a múlt héten szintén gyanús madártetemeket találtak a Duna-deltát felölelő Tulcea megyében és néhány környező vidéken. Az Európai Bizottság csütörtökön jelentette be, hogy a vizsgálatok madárinfluenzát mutattak ki a Romániában elpusztult szárnyasokban is. Az Állategészségügyi Világszervezet szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Romániában is a H5N1 vírustörzs okozta a megbetegedéséket. A hivatalos vizsgálati eredmények péntekre várhatók. A brüsszeli bizottság egyik szóvivője szerdán még azt közölte, hogy negatív eredményt hozott az összes vizsgálat, amelyet romániai madárinfluenza-gyanús mintákon végeztek.

Az Európai Unió ezért megtiltotta minden romániai élő szárnyas és az azokból készült termékek exportját. Az EU egészségügyi biztosa pedig azt ajánlja, hogy a tömeges járvány megelőzése érdekében minden EU-polgárt oltsanak be emberi influenza ellen. Az [origo]-nak nyilatkozó szakember szerint biztos védelmet azonban ez sem garantál, hiszen az oltás minden influenza vírus ellen nem véd, a mutációban pedig bármely emberi vírus részt vehet.

A török mezőgazdasági miniszter csütörtökön bejelentette: Törökország felkészült a H5N1 madárinfluenza-vírus elleni küzdelemre, és már megtette a szükséges óvintézkedéseket, valamint felkészült a legrosszabb forgatókönyvre is. Az országban a vírus megjelenésének körzete körül három kilométeres körzetben állategészségügyi kordont létesítettek, az érintett baromfitelepeken pedig 7600 szárnyas öltek le a múlt hét óta. Törökország elővigyázatosságból egymillió doboz hagyományos madárinfluenza elleni oltóanyagot rendelt egy svájci cégtől.

A román hatóságok számos elővigyázatossági intézkedést hoztak a Duna-deltában, azon belül is főleg Tulcea megyében. Három kilométeres körzeten belül vesztegzárat tartanak fenn annak a falunak a körzetében, ahol a fertőzött kacsákat találták. Tíz kilométeres körzetre pedig felügyeleti zónát szélesítettek ki, amely csupán fokozott ellenőrzést jelent. Ez összesen nyolc kisebb települést érint. Az állatok szállítását megtiltották.

Jól van a térségben tartózkodó hat magyar állampolgár. A Chilia Vechében tartózkodó magyarok szabadon közlekedhetnek, bármikor hazautazhatnak, semmiféle tilalom nem vonatkozik rájuk. A fertőzés feltételezett gócától, Ceamurliától 120 kilométerre vannak.