Visszatérhet a politikába Ramus Haradinaj

Vágólapra másolva!
Visszatérhet a politikai közéletbe Ramus Haradinaj, a háborús bűntények elkövetésével vádolt volt koszovói miniszterelnök; ő az első vádlott, akinek a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) engedélyezte pere kezdetéig az aktív politizálást és a nyilvános fellépéseket.
Vágólapra másolva!

Haradinaj szerdától kezdve tevékenyen részt vehet a politikában, mert a hágai törvényszék enyhítette a tevékenységére és mozgásszabadságára vonatkozó korlátozásokat. A vádlott a továbbiakban elláthatja elnöki teendőit a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű pártja élén, és a sajtónak is nyilatkozhat - idézte a belgrádi média Ramiz Ladrovqit, az AAK titkárát.

Ramus Haradinaj idén március 8-án kapta kézhez hágai vádiratát, még aznap lemondott kormányfői tisztségéről, és másnap önként Hágába repült. Az ügyészség 37 rendbeli háborús és emberiesség elleni bűncselekménnyel, gyilkosságokkal, nemi erőszakkal és polgári lakosokkal szembeni kegyetlenkedéssel vádolja őt. A vádirat szerint Haradinaj a Koszovói Felszabadítási Hadsereg regionális parancsnokaként az 1998-99-es koszovói válság idején követte el a terhére rótt bűntényeket.

A hágai bírói tanács június elején a per kezdetéig szabadlábra helyezte a politikust. A hágai ügyészség ezt ellenezte, tartva attól, hogy befolyásolhatja a tanúkat, de a döntés ellen mégsem emelt panaszt. A volt kormányfőt eredetileg azzal a feltétellel helyezték ideiglenesen szabadlábra, hogy megérkezése után átadja útlevelét az ENSZ-missziónak, két helyen tartózkodhat - Pristinában vagy glodjanei szülőházában -, nem foglalkozhat politikával és nem vehet részt a hatalmi szervek munkájában.