Öngyilkos lett a szíriai belügyminiszter

Vágólapra másolva!
Megölte magát Gázi Kanaán szíriai belügyminiszter. A posztot tavaly óta betöltő Kanaánt két hete hallgatták ki az ENSZ megbízottai, akik Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolásának hátterét vizsgálják. A gyilkossághoz sokak szerint Szíriának is köze volt.
Vágólapra másolva!

Öngyilkos lett a szíriai belügyminiszter, Gázi Kanaán hivatalos damaszkuszi bejelentés szerint. Kanaán, aki alig egy éve, tavaly október óta irányította a szír belügyi tárcát, szerdán irodájában vetett véget önkezével életének. A délelőtti órákban történt öngyilkosság körülményeit vizsgálják a hatóságok.

Kanaán tábornok évtizedeken keresztül Libanonban tevékenykedett a szíriai katonai erők egyik legmagasabb rangú vezetőjeként, s hosszú ideig a szíriai titkosszolgálat vezetője is volt. Titkosszolgálati főnökként egészen 2003-ig hozzá tartoztak a libanoni ügyek.

A belügyminisztert alig két héttel ezelőtt hallgatták ki azok az ENSZ-megbízottak, akik a Rafík Haríri volt libanoni miniszterelnök meggyilkolásának hátterét vizsgálták és vizsgálják. Az ENSZ-megbízottak német vezetője, Detlev Mehlis berlini főállamügyész szeptember végén érkezett Damaszkuszba, hogy a Libanonban működő szíriai titkosszolgálat több vezetőjét is kikérdezze.

A libanoni kormányfő ellen idén februárban elkövetett merénylet megrázta a libanoni politikai életet. A történtek nyomán tömegtüntetések kezdődtek, amelyek alig két héttel később a Szíria-barát libanoni kormány lemondásához vezettek. A gyilkosság után jelentős mértékben növekedett a Szíriára gyakorolt nemzetközi nyomás, hogy vonja ki katonaságát Libanonból, ami meg is történt.

A Haríri-merénylet mögött számos megfigyelő Szíriát vélte felfedezni, Damaszkusz azonban határozottan tagadja bűnrészességét. A vizsgálatok eddig több libanoni tábornok letartóztatását eredményezték - vádat is emeltek ellenük -, s az ENSZ-megbízottak az után kezdtek érdeklődni fokozottan a damaszkuszi szálak iránt, hogy egy szökevény szíriai titkosszolgálati ügynök részletes vallomást tett a Haríri-gyilkosság körülményeiről. A világszervezet megbízottainak október 25-ére kell elkészíteniük jelentésüket.