Nincs madárinfluenza Romániában

Vágólapra másolva!
A Romániában elvégzett vizsgálatok szerint negatív az összes madárinfluenza-gyanús mintán elvégzett teszt, vagyis nincs madárinfluenza Romániában. A törökországi esetekben ugyanakkor még uniós laboroknak is meg kell erősíteniük bulgáriai kutatók eredményeit, akik szerint itt valóban a világjárvánnyal fenyegető H5N1 vírustörzs bukkant fel.
Vágólapra másolva!

Egyelőre negatívnak bizonyult minden madárinfluenza-gyanús mintán Romániában elvégzett vizsgálat eredménye - jelentette be szerdán, Brüsszelben az Európai Bizottság egyik szóvivője. Hozzátette: a testület ennélfogva nem tervezi, hogy további korlátozó intézkedéseket vezessen be Romániával szemben, hacsak a vizsgálatok időközben nem mutatnak ki súlyosan fertőző vírust.

A törökországi madárinfluenza-gyanús esetekről egy bulgáriai labor már bebizonyította, hogy lehetséges mutációja esetén világjárvánnyal fenyegető H5N1 vírustörzs számlájára írhatók. Az eredményeket ugyanakkor még uniós laborokban is meg kell erősíteni. Törökországban már pénzbírsággal, sőt börtönbüntetéssel is fenyegetik azokat a baromfitenyésztőket, akik nem hajlandók kényszervágásra beszolgáltatni állataikat Nyugat-Törökország karantén alá helyezett térségében.

A törököknél eddig 5700 állatot pusztítottak el, Romániában 40 ezer madár elgázosítását tervezték a következő napokban. Romániában megelőzésképpen sima emberi influenza elleni védőoltással látták el az érintett térségben lakókat.

Törökország esetében legkorábban csütörtökön vagy pénteken erősítheti meg uniós labor a bulgáriai kutatók pozitív tesztjeit, ugyanis csak szerdán juttatják el a fertőzésgyanús mintákat egy londoni szaklaboratóriumba. A tesztelés eddig vámproblémák miatt húzódott - idézte a CNN a török Bornova állat-egészségügyi hatóságának vezetőjét. Más híradások szerint már szerdán várhatók az uniós tesztek eredményei.

A vírus Európához ilyen közeli megjelenése komoly pánikot okozott számos térségbeli országban. Törökországban például a sajtó felkapta az elhullott szárnyasokról szóló híreket: Isztambulban például 15 elpusztult galambot láttak egy háztetőn, Adanában pedig egy kamionos csirkeszállítmányban talált, csaknem harminc elhullott állat keltett aggodalmat. Szerbiában arról cikkeznek az újságok, hogy a várható világjárvány esetén, miért a kormány és a parlament tagjai kapnák meg első körben a védőoltást. Itthon Rácz Jenő egészségügyi miniszter megjegyzése borzolja a kedélyeket, aki egy világjárvány esetére 3 millió magyar áldozatot jósolt egy interjúban. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint ugyanakkor egy ilyen járvány világszerte 2-7 millió ember életét olthatja ki.

Tudósok ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy lehetőleg el kell kerülni a pánikot. Angus Nicoll az Európai Járvány-megelőzési és Ellenőrző Központ vezetője szerint fontos különbséget tenni a madárinfluenzás esetek, és az emberek között kitörő influenza-járványok között. "Mindig vannak madárinfluenza-kitörések. A legutóbb 2003-ban Hollandiában volt ilyen. 1955 óta 24-re volt példa Európában - de egyik sem okozott járványt" - idézte a szakembert az Euobserver. A világjárvánnyal fenyegető H5N1 vírustörzs egyelőre csak állatok között, illetve állatról emberre terjedő kórokozó. Egyes szakemberek viszont attól tartanak, hogy kialakul egy olyan változat, amely emberek között is képes terjedni, és ez világjárványt okozhat.

A gyanús esetek miatt, a két állam térségében számos ország megtiltotta a baromfiimportot, így Grúzia, Libanon, Szíria, Jordánia - jelentette a MyNet török internetes hírportál. Az EU hétfőn tiltotta meg élő szárnyasok és madártoll importját Törökországból, Albániából, Bulgáriából, Horvátországból, Görögországból, Lengyelországból, Ukrajnából és Szerbia-Montenegróból.

MTI/[origo]