Tízezer kurdot csempésztek be Nagy-Britanniába

Vágólapra másolva!
A gyanú szerint három év alatt tízezer törökországi kurdot juttatott Nagy-Britanniába az az embercsempész-banda, amit kedden leplezett le a Scotland Yard. Kedd hajnalban összesen tíz kurd származású személyt tartóztattak le. A banda ellen hosszan tartó, kiterjedt vizsgálat folyt, a nyomozásban a briteken kívül, a lengyel, a holland, a francia, a belga, az olasz és a dán rendőrség is közreműködött.
Vágólapra másolva!

Minden eddiginél kiterjedtebb embercsempész hálózatot számolt fel több éves, Kelet-Európára is kiterjedő felderítő munka után a Scotland Yard - jelentették be kedden Londonban. A londoni rendőrség a Bluesky hadművelet záró mozzanataként tíz személyt, köztük két nőt vett őrizetbe kedden hajnalban a fővárosban, valamint a Lincolnshire grófságbeli Bostonban. Az illetőket azzal gyanúsítják, hogy az utóbbi három évben több tízezer törökországi kurdot csempésztek Nagy-Britanniába. A lefogottak mindegyike kurd nemzetiségű.

A keddi rajtaütést hosszas nemzetközi felderítés előzte meg, amelybe a Scotland Yard bevonta a lengyel, a holland, a francia, a belga, az olasz és a dán rendőrséget is. A razziában több mint kétszáz brit rendőr vett részt.

Az embercsempészek kisteherautók rakterében, személygépkocsik csomagtartójában, sőt kisrepülőgépek poggyászterében juttatta be Nagy-Britanniába az illegális bevándorlókat, akik egyenként 3-5 ezer fontot (1-1,8 millió forintot) fizettek az esetenként hónapokig is tartó útért.

A hálózatnak minden közbeeső országban voltak megbízottai, akik egymásnak adták az emigránsokat, sokszor hosszú időre bezárva őket különböző konspiratív búvóhelyekre. A jobb élet reményével Nagy-Britanniába csempészett bevándorlók rendszerint eltűntek Észak-London több százezres török közösségének mélyén, és általában rosszul fizetett, alantas munkákból próbáltak megélni a feketepiacon.