Feketét vertek fehér rendőrök New Orleansban

Vágólapra másolva!
Brutálisan vettek őrizetbe egy idős fekete férfit New Orleans-i rendőrök. Az ütlegelésről videofelvétel is készült. A három rendőrt - akik azzal védekeztek, hogy a férfi ittas volt és ellenállt - azonnal felfüggesztették állásából. A verekedő rendőrök fehérek voltak, de a rendőrség szerint az erőszakos akciónak nem faji okai voltak.
Vágólapra másolva!

Hivatalból bűnvádi eljárást indítanak három New Orleans-i rendőr ellen, akik a hét végén súlyosan bántalmaztak egy 64 éves fekete férfit, miközben ittasság címén őrizetbe vették. Az incidenst az AP hírügynökség videokamerája rögzítette. A felvételeket az amerikai televíziók is többször bemutatták.

A tévénézők láthatták, amint két fehér rendőr ütlegeli az idős fekete férfit, majd azt is, ahogy a férfi megbilincselve magatehetetlenül vértócsában a földön fekszik. A rendőrök azzal védekeznek, hogy Robert Davis ittas volt és ellenállt a letartóztatásnak. New Orleans rendőrségi szóvivője aggasztónak nevezte a felvételeket, és túlzott erőszak alkalmazásának minősítette a történteket, ugyanakkor közölte, hogy az idős ember faji hovatartozásának semmi köze az egészhez.

Robert Davis sérüléseit az eset után ellátták, és hazaengedték. A nyugdíjas tanár kedden áll bíróság elé, ahol nyilvános ittasság, hivatalos személlyel szembeni ellenállás, illetve hivatalos személy elleni erőszak miatt kell felelnie. A férfi védőügyvédje ugyanakkor azt állítja, hogy Davis "egy csepp alkoholt" sem fogyasztott.

A kamera azt is rögzítette, hogy egy harmadik rendőr szitkozódva nekiront az AP hírügynökség munkatársának és leszorítja őt egy autó motorháztetőjére. Az újságíró azzal váltotta ki a rend őreinek haragját, hogy sajtóigazolványát mutatta nekik arra a felszólításra, hogy operatőrével együtt azonnal hagyja abba a filmezést. Az eset a belvárosban, a francia negyedben történt egy bár előtt.

A három rendőrt kihallgatták, majd azonnali hatállyal felfüggesztették állásából, ellenük hivatalos eljárás indult (az FBI közreműködésével). A rendőrök várhatóan januárban állnak bíróság elé. Az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított az ügyben polgári jogok megsértése miatt.

Az ütlegelés felettébb kellemetlenül érinti a New Orleans-i rendőrséget, mivel a testület hírnevét alaposan megtépázta a Katrina hurrikán. A városban 250 rendőr ellen indult vizsgálat, mert a természeti csapás után nem vették fel a szolgálatot. Olyan vád is érte a rendőröket, hogy ők maguk is fosztogattak az árvíz idején, amikor a város anarchiába süllyedt, így például betörtek egy autókereskedésbe és csaknem kétszáz autót kötöttek el, köztük 41 vadonatúj Cadillacet. New Orleans rendőrfőnöke szeptember 27-én be is nyújtotta lemondását.

[origo]/MTI