23 ezer halott Pakisztánban

Vágólapra másolva!
Huszonháromezer ember halt meg és 51 ezren sebesültek meg Pakisztánban a hét végi dél-ázsiai földrengésben, de a számok még emelkedhetnek annak függvényében, hogy a külvilágtól elzárt falvakat ért károkról milyen adatok érkeznek a hatóságokhoz - közölte kedden Saukat Aziz pakisztáni kormányfő. A földmozgások következtében mintegy 2,5 millió ember vált földönfutóvá.
Vágólapra másolva!
Forrás: EPA
Forrás: EPA

A korábbi hivatalos beszámolók 19 136 személy haláláról és 42 397 sérültről tettek említést. A halálesetek többségét - 17 ezret - Kasmír pakisztáni fennhatóság alatti területein jegyezték fel, ahol különösen Muzaffarábádban volt nagy erejű a pusztítás, 11 ezer ember halálát okozva. A terület közigazgatási központjának közelében volt a rengés epicentruma.

Az ország északi részén lévő hegyvidékes térségekben a katonai hatóságok keddig nem tudták megbecsülni az áldozatok számát és a károk mértékét. Hétfőn a pakisztáni hatóságok magukat megnevezni nem kívánó vezetői úgy vélték: a halottak végleges száma 30-40 ezer közé tehető, a sebesülteké 60 ezer is lehet. Kedden - három nappal a pusztító földrengés után - végre megkezdődött az északi térségekben a hajléktalanná vált milliók segélyezése.