Romok alól kérnek segítséget a földrengés túlélői

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 30 ezer ember vesztette életét a szombat reggeli pakisztáni földrengésben, egyes becslések szerint azonban az áldozatok száma eléri a 40 ezret. Több mint 70 ezer ember sérült meg vagy tűnt el nyomtalanul. Az ország egyes részein az épületek 60-70 százalékát a földdel tette egyenlővé a földmozgás. Helyi jelentések szerint sokan rekedtek a romok alatt, akik segítségért kiabálnak. A városokban az áldozatok nagy része iskolás gyerek, akik épp csak megkezdték a szombati tanítást, amikor a föld mozogni kezdett.
Vágólapra másolva!

121 utórengés követte a szombat reggeli két nagyobb földrengést Pakisztánban. Ezek közül 21 a Richter skála szerinti 5-6,2 erősségű volt, amelyek komoly veszélyt jelentenek az első, pusztító rezgésekben megrendült épületekre. A pakisztáni meteorológiai szolgálat szerint ez normális jelenség, néhány napig még érezhető lesz földmozgás a térségben. A rengés epicentruma a pakisztáni meteorológiai szolgálat szerint a fővárostól, Iszlámábádtól 110 kilométerre északra volt. A rengés a legnagyobb pusztítást az epicentrum 30 kilométeres körzetében végezte.

Az áldozatok számáról ellentmondó jelentések érkeznek. A feltételezések szerint legkevesebb 30 ezren vesztették életüket a földmozgásban, ami az elmúlt évszázad legpusztítóbb rengése volt a térségben, egyes becslések azonban 40 ezer halottról számolnak be. Az iszlámábádi Pakistan Times című újság vasárnapi hivatalos közlések alapján a sérültek és eltűntek számát legalább 70 ezerre teszi.

A legtöbb áldozatot Kasmír Pakisztán által ellenőrzött részében, Bagh városában szedte a földrengés, itt 10-15 ezerre teszik a halottak számát, 15 ezer embert pedig nam találnak. A város térségében az épületek 60-70 százalékát tarolta le a földrengés. Lakóházak, iskolák, kórházak tűntek el szinte nyom nélkül - írja a Pakistan Times. Sok környező falu és település a földdel vált egyenlővé, a térség fővárosa, Muzzaffarabád 75 százalékban elpusztult. Kasmír 2,4 milliós lakosságának több mint felét súlyosan érinti a földrengés. A rengés után Pakisztán hegyvidéki térségében tízezrek töltötték az éjszakát a szabadban mindenféle menedék nélkül.

Két és fél millió földönfutó

Fotó: MTI
Sok térség teljesen elpusztult

Rengeteg embert temettek maguk alá az összeomló épületek, sok a túlélő a romok alatt. A városokban a legtöbb áldozat iskolás gyerek, akik épp csak megkezdték a szombati tanítást, amikor rengeni kezdett a föld - írja a pakisztáni Daily Mail News. Az egyik iskola romjai alól gyerekek könyörgését lehetett hallani. "Mentsetek meg, hívjátok anyámat és apámat" - kiabáltak újra meg újra a romok alatt rekedt gyerekek a lap szerint.

A tartományban a boltosok és a hajléktalanná vált, segélyre váró nincstelenek között kemény összetűzésekre került sor, miközben hírügynökségek szerint fosztogató bandák lepik el a körzetet, ahol számos települést törölt el a föld színéről a katasztrófa, utakat és elektromos hálózatokat morzsolva szét. A lerombolt infrastruktúra miatt a segélyek eljuttatása is súlyos gondokat okoz az érintett körzetekben, ahova katonákat vezényeltek a rend fenntartására, a hullarablások és fosztogatások megfékezésére - jelentette az MTI.

Pakisztán nemzetközi segítséget kért a földrengés után - írja a BBC News. Elsősorban szállító helikopterekre van szükség a katasztrófa sújtotta térségben, mivel számos hegyvidéki területet teljesen elvágott a külvilágtól a földrengés. Hiány van gyógyszerekből, pokrócokból, illetve sátrakból, ahol a tűlélőket elhelyezhetik.

Az ENSZ szakemberei szerint közel két és félmillió ember vált földönfutóvá a földlökés következtében, amilyenre egy évszázada nem volt példa a térségben. Egyelőre az áldozatok temetése sem megoldott, az ivóvízellátás nehézségei miatt pedig fokozott a járványveszély.

Kasmír indiai részéből több mint 800 halottat és ezer sebesültet jelentettek. Áldozatokról, illetve károkról érkezett jelentés Afganisztánból - itt három gyerek életét követelte a természeti csapás -, sőt Bangladesből is. A magyar Külügyminisztérium nem tud magyar áldozatokról.

Pakisztánt és India északnyugati részét közép-európai idő szerint szombaton reggel 5 óra 50 perckor rázta meg erős földrengés. A pakisztáni szeizmológiai intézet mérése szerint a néhány perces időkülönbséggel bekövetkezett két rengés közül a nagyobbik 7,6-os erősségű volt a Richter-skálán. Pakisztánban háromnapos nemzeti gyászt hirdettek vasárnap a földrengés halálos áldozatainak emlékére.