Hétfőn folytatódik a kötélhúzás a CDU/CSU és az SPD között

Vágólapra másolva!
Hétfőn is lesznek tárgyalások a német konzervatívok és szociáldemokraták között a tervezett nagykoalíció személyi és egyéb kérdéseiről, a vasárnap estére kitűzött szűk körű megbeszélések után még összeülnek a csúcsvezetők - közölte Berlinben a szociáldemokraták egyik szóvivője.
Vágólapra másolva!

Lars Kühn elmondta, hogy Angela Merkel kancellárjelölt, a kereszténydemokraták (CDU) elnöke, Edmund Stoiber, a bajor keresztényszociális unió (CSU) vezetője, Franz Müntefering, a szociáldemokraták (SPD) elnöke, valamint Gerhard Schröder kancellár (SPD)kvázi pártfelhatalmazás birtokában hétfőn délelőtt is leül tárgyalni, miután párttestületi üléseken ismertetik és vitatják meg a vasárnap éjszakai forduló eredményeit.

A szűk körű megbeszéléseken a személyi kérdéseken túlmenően szó van az esetleges nagykoalíciós kormány felépítéséről, s arról is, hogy tartalmi kérdésekben milyen érintkezési pontok vannak közöttük. A szűk körű megbeszélések még nem nagykoalíciós tárgyalások.

Angela Merkel kancellár akar lenni, Gerhard Schröder az akar maradni, mégpedig azzal az érvvel, hogy csak így biztosítható a megszorításokat tartalmazó reformok és a társadalmi igazságosság egyensúlya. A szociáldemokraták azzal is érvelnek, hogy a választásokon az SPD lett a legerősebb párt, még ha a konzervatív pártok együtt a legerősebb frakciót alkotják is.

Forrás: MTI
Ő is kancellár szeretne lenni: Angela Merkel

Otto Schily belügyminiszter egy vasárnapi interjúban ismét felvetette azt az Izraelből származó elképzelést, hogy két kancellár legyen a négyéves törvényhozási időszakban: először Schröder legyen a kormányfő két évig, majd Merkel. A megoldás Németország javát szolgálná, Merkel az első két évben külügyminiszterként szert tehetne diplomáciai tapasztalatokra - közölte Schily.

Günther Oettinger, Baden-Württemberg kereszténydemokrata kormányfője elvetette az ötletet, mondván, hogy "csak egy kancellár hivatal van, ezt a döntő fontosságú posztot nem lehet felosztani". Christian Wulff, a CDU egy másik "erős embere", pártalelnök korábban többször is kijelentette, hogy a kancellári és a házelnöki poszt nem lehet alku tárgya, mindkettőt CDU-politikusnak kell betöltenie.

A konzervatív pártok rugalmasabbnak mutatkoznak a kormányposztok elosztásának kérdésében. Több lap is úgy tudja, hogy a szociáldemokraták nyolc posztot kapnának, a konzervatívok hatot, de konzervatív lenne a kancellár és a kancellári hivatalt miniszteri rangban vezető politikus is. Kereszténydemokrata vezetők nem tartanák eretnekségnek, ha a szociáldemokraták válogatnának először a posztok között.