London az iraki terrorizmus támogatásával vádolja Iránt

Vágólapra másolva!
A brit kormány szerint Irán a felelős az Irakban robbantásos merényletekben idén meghalt brit katonák mindegyikének haláláért, mert az ellenük végrehajtott támadásokat iráni robbanószerrel követték el.
Vágólapra másolva!

A londoni kormány névtelenül nyilatkozó illetékese szerda este újságíróknak azt mondta: az Iráni Forradalmi Gárda látja el a Dél-Irakban tevékenykedő síita milíciákat olyan robbanószerekkel, amelyek képesek a brit harcjárművek páncélzatát átütni.

Az idén eddig nyolc brit katona halt meg Bászra környékén harckocsik, illetve páncélozott terepjárók ellen elkövetett pokolgépes merényletekben. A brit kormányilletékes szerint London már hivatalosan tiltakozott is Iránnál a síita lázadók felfegyverzése miatt, amit egyébként Teherán azonnal cáfolt.

A dél-iraki síita milíciák iráni fegyverellátásával kapcsolatos gyanú most először hangzott el hivatalos brit forrásból, de a londoni sajtó egy ideje már cikkezik erről, főleg azóta, hogy a brit hadsereg elit SAS kommandójának két, titkos bevetésen lévő, álruhás tagját a múlt hónapban a bászrai rendőrség fegyveres összecsapás után őrizetbe vette, és átadta helyi síita milicistáknak. A síita fegyveresek fogságából az SAS egy alakulata katonai akcióval szabadította ki a két katonát.

Akkori brit sajtóértesülések szerint a két SAS-kommandós a hírhedt brit katonai alakulat titkos hadműveletében vett részt, amelynek célja az Irán által iraki lázadóknak átadott, nagy hatóerejű robbanószerkezetek becsempészésének megakadályozása volt.

Irán hasonló szerkezetekkel látta el a Hezbollah libanoni iszlám milíciát - írta a szeptemberi incidens után a The Sunday Times.