Jogsértő a brit elítéltekre vonatkozó szavazati törvény

Vágólapra másolva!
Emberi jogot sért az a brit választási szabályozás, hogy a börtönbüntetésüket töltő elítéltek nem vehetnek részt a parlamenti és a helyhatósági választásokon - erősítette meg csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága.
Vágólapra másolva!

A strasbourgi testület nagy tanácsa megerősítette a bíróság korábbi döntését, miszerint a tényleges börtönbüntetésre ítéltekre vonatkozó "általános, automatikus és megkülönböztetés nélküli" tilalom az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt egyik alapvető jog korlátozásának minősül.

A bíróság rámutat, hogy ez a sérelem a brit kormánytól kapott tájékoztatás szerint mintegy 48 ezer foglyot érint az Egyesült Királyságban. Azt is megállapította ugyanakkor, hogy az egyezmény némely más részes államában még rosszabb a helyzet, hiszen van, ahol Nagy-Britanniával ellentétben többek között a pénzbüntetésre változtatott börtönbüntetéssel sújtott állampolgárok is elveszítik választójogukat.

Lord Falconer lordkancellár, az alkotmányos ügyek brit minisztere a bíróság határozatára reagálva csütörtökön kijelentette, hogy felül fogják vizsgálni a kifogásolt szabályozást.