Feltételezett al-kaidás diákokat utasított ki Románia

Vágólapra másolva!
A feltételezések szerint az al-Kaidával állt kapcsolatban az az öt dák, akiket idén utasítottak ki Romániából. A diákok 15 évig nem térhetnek vissza.
Vágólapra másolva!

Öt diákot utasítottak ki ebben az évben Romániából azzal a váddal, hogy kapcsolatban álltak az al-Kaida terrorszervezettel - közölte csütörtökön a román titkosszolgálat szóvivője. Marius Bercaru elmondta, hogy az öt személyt megfigyelés alatt tartották Bukarestben és az ország északkeleti részében fekvő Iasiban.

Ezt követően utasították ki őket és megtiltották számukra, hogy a következő 15 évben Románia területére lépjenek. A szóvivő nem közölte, hova toloncolták ki az említett személyeket. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kényszerintézkedés ebben az évben történt. Marius Bercaru kijelentette, hogy a hatóságok akciójának célja a radikális iszlám csoportok tevékenységének felszámolása volt.

A Jurnalul National című román lap szerint a csoport vezetője a szaúd-arábiai Muszaab Ahmed Mohameed Mudzsalli. A sejt további tagjai közül a lap megnevezte az ománi Haldún Valid Munír Nabhant, a szudáni Ajmen Ahmed Fuád Dzsadkarímot és a pakisztáni Aszad Abrar Kuresit.

A diákok Iasiban tanultak, céljuk az volt, hogy az iszlám fundamentalizmus jegyében gyökeresen megváltoztassák az általuk verbuvált muzulmánok gondolkodását. A csoport az al-Kaida terrorszervezet egy tankönyvéből műveleti előkészületeket és kémelhárítást okított az újonnan beszervezetteknek. Romániában mintegy 140 ezer muszlim él, ebből 66 ezer román állampolgár, a többi külföldi.