Amerikai gépek iraki hidakat bombáztak le

Vágólapra másolva!
Lebombáztak nyolc hidat az Eufráteszen az amerikai vezetésű nemzetközi erők gépei Irak nyugati részén - közölte az amerikai katonaság szóvivője csütörtökön Bagdadban.
Vágólapra másolva!

A szóvivő, aki sajtótájékoztatóján légi felvételeket mutatott be a megrongált hidakról, kijelentette: a bombázás célja az volt, hogy "megakadályozzák külföldi harcosok, terroristák és felkelők" átjutását a folyó túlpartjára. Tájékoztatása szerint a szóban forgó folyószakaszon megmaradt négy híd az iraki hadsereg és a vele szövetséges amerikai erők ellenőrzése alatt van.

A gépek "precíziós csapással részben leromboltak" nyolc hidat abból a tizenkettőből, amely a folyamnak a szíriai-iraki határ és a Bagdadtól 100 kilométernyire nyugatra fekvő Ramádi közötti szakaszán épült.

A szóvivő elmondta azt is, hogy a nyugat-iraki amerikai katonai műveletek legalább decemberig, az előzetes tervek szerint a hónap közepén rendezendő parlamenti választásokig folytatódni fognak.

Nem kevesebb mint négy hadművelet folyik egyidejűleg szeptember 28-a óta az Eufrátesz folyó völgyében, s ezekben az Irakban állomásozó koalíciós csapatok összesen mintegy 4800 fegyverese, valamint az iraki rendfenntartó erők 4200 tagja vesz részt. A Szíriával határos nyugat-iraki térséget a Bagdad felé vezető út kapujának tekintik a külföldi fegyveresek - hangsúlyozta az amerikai katonai szóvivő.