Afrikai menekültek spanyol területre próbáltak behatolni Marokkóban

Vágólapra másolva!
Újabb másfélezer afrikai bevándorló próbált behatolni csütörtökre virradóra a Marokkó területén fekvő Melilla spanyol enklávé területére, a tumultusban hat ember meghalt.
Vágólapra másolva!

A spanyol elektronikus média jelentése szerint a bevándorlók a dupla vaskerítésen keresztül próbáltak bemászni a spanyol területre, de a biztonsági erők a határ mindkét oldalán - a marokkói rendőrök, valamint a spanyol katonák és csendőrök - megakadályozták ebben valamennyiüket, s szétoszlatták a rohamozókat.

A marokkói belügyminisztérium tájékoztatása szerint volt olyan afrikai, akit a kerítésnél szolgálatot teljesítő marokkói rendőrök lőttek le, a többieket társaik agyontaposták a tülekedésben. A rabati belügyi közlemény jogosnak nevezte a rendőrök fegyverhasználatát. Az incidensben további harminc személy megsérült.

María Teresa Fernández de la Vega spanyol miniszterelnök-helyettes nem sokkal az újabb behatolási kísérlet előtt közölte: egy Spanyolország és Marokkó között 1992-ben aláírt egyezményt alkalmazva lehetőség szerint már csütörtökön megkezdik mindazoknak a hazatoloncolását, akik az elmúlt napokban illegálisan behatoltak Melilla és a másik spanyol beékelődés, Ceuta területére. Csaknem hetven afrikai illegális bevándorlót már csütörtökön át is adtak a marokkói hatóságoknak.

Közben a marokkói haditengerészet el-Hoszeima partjai közelében feltartóztatott összesen 62 marokkói illegális bevándorlót, akik két gumicsónakon összezsúfolódva igyekeztek Európába.