Huszonöt áldozata van egy hillai merényletnek

Vágólapra másolva!
Huszonöt embert megölt és csaknem kilencvenet megsebesített szerdán az iraki Hillában egy öngyilkos merénylő, aki egy síita mecset közelében repítette levegőbe robbanószerrel megrakott gépkocsiját - közölte a Bagdadtól délre fekvő város rendőrsége.
Vágólapra másolva!

A robbanás helyi idő szerint este hat órakor történt a Hilla központjában álló Huszeiníja ibn an-Nimáa mecset mellett a muzulmán böjti hónap, a ramadán első napjának estéjén.

Az iraki síita muzulmánok egy részénél szerdán kezdődött meg a muszlim naptár kilencedik hónapja, a megtisztulás és önmegtartóztatás ünnepe. A szunnita muszlimoknál idén e hét keddjére esett a böjti hónap kezdete. A hívők a böjt megtörését jelző imára gyülekeztek a mecset előtt, amikor működésbe lépett a gépkocsiba rejtett robbanószerkezet. A merénylet sérültjei közül hatnak az állapota válságos.

Az iraki fővárostól, Bagdadtól 100 kilométernyire délre, az északi szunnita és a déli síita többségű területek törésvonalán fekvő Hillában - Bábil tartomány székhelyén - legutóbb öt nappal ezelőtt történt öngyilkos merénylet, akkor a város zsúfolt piacán bekövetkezett detonáció tíz emberéletet követelt. E településen követték el iszlamista ellenállók Irak 2003-as amerikai megszállása óta az egyik legsúlyosabb merényletet is idén februárban, 125 ember halálát okozva.