Franciaország 19 iszlamista prédikátort utasított ki

Vágólapra másolva!
Franciaország az év eleje óta 19 iszlamista igehirdetőt utasított ki az országból - jelentette be kedden Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter a nemzetgyűlésben.
Vágólapra másolva!

"Amikor azt látjuk, hogy az őrizetbe vett terroristák egyre fiatalabbak, látjuk azon felelőtlen személyek felelősségét is, akik a köztársaság értékeivel ellentétes véleményt képviselnek" - vélte Sarkozy. Hozzátette: 2002 óta 102 olyan személyt tartóztattak le, akik Franciaország területén terrorista cselekménnyel hozhatók összefüggésbe.

A francia belügyminiszter szeptember 26-án már figyelmeztetett, hogy Franciaország "hamarosan, az elkövetkező hetekben" legalább tíz iszlamista igehirdető kiutasítására készül. Sarkozy felszólalásában kitért a nemzetgyűlés elé októberben kerülő terrorizmusellenes törvényre is, amely a videokamerák használatának fokozását írja elő, mert szerinte "az emberi jogok mindenekelőtt a potenciális áldozatok jogait jelentik".

A Franciaországot és a világban a francia érdekeket célba vevő, 1965 és 2002 között végrehajtott valamennyi, megközelítőleg 1500 terrorcselekmény részletei keddtől szabadon olvashatók a világhálón. A világon egyedülálló nyilvános internetes adatbázist a francia belügyminisztérium támogatásával az Alapítvány a Stratégiai Kutatásokért (FRS) nevű független kutatócsoport hozta létre. Felhasználói név és jelszó megadásával a francia belügyminisztérium és az adatbázist létrehozó alapítvány internetes oldalán is megtalálható az adatbank (www.interieur.gouv.fr vagy www.frstrategie.org).

Az időrendben felsorolt adatok között nem szerepelnek a nyomozás során a hatóságok vagy a titkosszolgálati szervek által titkosnak minősített információk - hívta fel a figyelmet Francois Heisbourg, az FRS elnöke.

Az alapítvány célja az adatbázist folyamatosan aktualizálni, valamint más EU-tagországok adataival kibővíteni.