Továbbra is aktív a Santa Ana vulkán

Vágólapra másolva!
Nem nyugszik a salvadori Ilamatepec, más néven Santa Ana tűzhányó, amely százegy év után lépett ismét működésbe a hétvégén. Az ország egyik legnagyobb kávétermelő vidékéről húszezer ember menekült el.
Vágólapra másolva!

Salvador legnagyobb tűzhányója, amely mintegy hatvan kilométerre nyugatra fekszik a fővárostól, San Salvadortól, szombaton ébredt fel évszázados álmából. Forró köveket, hamut és forró vizet lövellt a magasba, és mintegy húsz kilométer magas sűrű füstfelhőt bocsátott ki. A kitörés okozta földcsuszamlások két ember halálát okozták.

A vulkán vasárnap újra kitört, és bár a szeizmikus tevékenység a szombati kitörés után csökkent, a szakemberek szerint még mindig nagy a valószínűsége, hogy egy kisebb kitörés még hátravan. Húszezer ember menekült el a környékéről, az ország egyik legnagyobb kávétermelő vidékéről.

A vulkánkitörés azért is rendkívüli megpróbáltatás elé állítja a kicsiny latin-amerikai országot, mert a hegyvidéken egy több napon át tomboló trópusi vihar áradásokat, földcsuszamlásokat okozott. A Stan névre keresztelt vihar tizenöt ember életét oltotta ki Salvadorban. Több ezer embernek kellett elhagynia otthonát. A kormány az egész ország területén rendkívüli állapotot léptetett életbe.