Az osztrák makacskodás lejárathatja újra az EU-t

Vágólapra másolva!
Hétfőn újabb rendkívüli ülésen győzködik az EU külügyminiszterei osztrák kollégájukat arról, járuljon hozzá, hogy Törökország teljes jogú tag lehessen a tervek szerint hétfő délután induló csatlakozási tárgyalások végén. Az osztrákok "privilegizált partnerséget" ajánlanának fel, ez azonban a törököknek nem kell. Ha nem tudnak megegyezni, dugába dől a hosszú évekre tervezett tárgyalássorozat megkezdése, és várhatóan rendkívüli EU-csúcsot hív össze az Unió soros elnöke, Nagy-Britannia. Brit lapok már az EU - a költségvetési és az alkotmányos után - harmadik kudarcáról, a bővítési kudarcról írnak.
Vágólapra másolva!

Délelőtt fél tízkor ültek össze az uniós külügyminiszterek, hogy megoldják az Unió történetének újabb válságával fenyegető problémát. Törökország uniós csatlakozási tárgyalásainak keretéről van szó, melyet Ausztria ellenállása miatt nem képesek elfogadni az EU-külügyminiszterei, és az ebből a célból összehívott vasárnapi rendkívüli tanácskozáson sem jutottak dűlőre. Az osztrákok azt szeretnék, ha a keretben a tárgyalások céljaként nem a törökök teljes jogú csatlakozását irányoznák elő, hanem fenntartanák azt a lehetőséget is, hogy esetleg csak az EU "privilegizált partnerévé" váljanak. Ezt Törökország elutasítja, és azzal fenyeget, hogy meg sem kezdi a tárgyalásokat, ha nem a teljes jogú tagság a cél.

A hétfőn délelőtt folytatódó tárgyalások előtt több uniós főtisztviselő - így Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főmegbízott, illetve Benita Ferrero-Waldner, az Európai Bizottság külügyi biztosa, volt osztrák külügyminszter - bizakodóan nyilatkozott ugyan a megbeszélések várható kimeneteléről, Jack Straw brit külügyminiszter hétfő reggel - az osztrákokkal folytatott egyeztetések után - azt közölte, "nehéz tárgyalásokra számít", és "nem lehet biztosra venni", hogy sikerül megállapodni.

Előzőleg vasárnap éjfélig győzködték az osztrákokat sikertelenül, így egyre kétségesebb, hogy a muszlim ország EU-csatlakozási tárgyalássorozata megkezdődhet-e az eredetileg tervezett időpontban, hétfőn délután öt órakor.

A hétfői brit sajtó már a brit EU-elnökség - amely következetesen kitart a törökök teljes jogú tagsága mellett - diplomáciai kudarcaként értékeli a fejleményeket. Douglas Alexander brit EU-ügyi államminiszter hétfőn azt mondta, hogy Schüssel osztrák kancellár is csatlakozott ehhez a közös állásponthoz tavaly decemberben. A brit államminiszter szerint Nagy-Britannia "alapvető geopolitikai okokból kiindulva" gondolja úgy, hogy nemcsak Törökországnak, de az Európai Uniónak is rendkívül hátrányos lenne a kudarc.

A BBC kommentárja szerint egy ilyen kudarc - a költségvetés kudarca, illetve az EU-alkotmány bukása után - az EU rövid időn belüli harmadik - a bővítés - válságát okozhatja. A Daily Telegraph szerint már a válságtanácskozás ténye is a Nagy-Britannia vezette, két hónapi intenzív diplomáciai egyezkedés bukását jelzi. A lap által idézett brit diplomáciai források "nem cáfolták" azokat az értesüléseket, hogy a külügyminiszterek kudarca esetén Tony Blair brit miniszterelnök teljes körű EU-csúcsot hívna össze.

Eközben Törökországban is feszülnek az indulatok, ahol vasárnap tízezrek gyűltek össze, hogy az uniós csatlakozás ellen tüntessenek. A megmozdulást a szélsőjobboldali Nacionalista Akciópárt (MHP) szervezte.

[origo]/MTI