Merényletsorozatra készülnek az iraki választások előtt

Vágólapra másolva!
Hírszerzési adatok szerint 150 gépkocsiba rejtett pokolgépes robbantást és 250 öngyilkos merényletet terveznek elkövetni felkelők a január 30-i iraki nemzetgyűlési választások előtt.
Vágólapra másolva!

Az információ a közelmúltban fogságba ejtett felkelők kihallgatásakor vált ismertté. Az őrizetbe vettek szerint a támadásokat leginkább választási központok ellen tervezik végrehajtani - közölte csütörtökön egy magas rangú iraki rendőrségi illetékes a CNN amerikai hírtelevízióval. A közlésre reagálva egy amerikai katonai szóvivő közölte: "A választások közeledtével számítottunk az események ilyen alakulására."

A figyelmeztetés egy nappal azután hangzott el, hogy négy öngyilkos merényletben Bagdadban és körzetében legkevesebb 25 iraki, illetve az elkövetők életüket vesztették. A merényletek elkövetését az al-Kaidához kötődő Abu Musza az-Zarkávi jordániai származású terroristavezér vezette hálózat vállalta.

A többnemzetiségű erőkből és az iraki biztonsági szolgálat tagjaiból álló közös koordinációs központ információi alapján az elmúlt napokban legalább három pokolgépkészítő és robbanóeszközt gyártó műhelyt fedeztek fel Bagdadban az elmúlt napokban - közölte az iraki rendőrségi illetékes. Elmondta, hogy a többnemzetiségű erők és az iraki hadsereg újabb műveleteket, razziákat indít ilyen létesítmények ellen. Irakban továbbra is készültség van életben, amelyet Allávi elnök január harmincadikáig megújított.