Nem exhumálják Ceausescuékat

Vágólapra másolva!
Elutasította a román igazságszolgáltatás pénteken a Nicolae Ceausescu néhai román diktátor és felesége holttestének kihantolását, amelyet Ceausescu lánya kérvényezett, kétségbe vonva, hogy valóban szülei nyugszanak a bukaresti Ghencea temetőben.
Vágólapra másolva!

A kérelem elutasítása mellett az illetékes törvényszék kérte a román nemzetvédelmi minisztériumot: bocsássa Zoe Ceausescu rendelkezésére azokat a dokumentumokat, amelyek bizonyítják, hogy a megbuktatásuk után gyorsan halálra ítélt Ceausescu házaspárt 1989. december 25-én golyó által történt kivégzésük után öt nappal valóban a Ghencea temetőben helyezték örök nyugalomra.

Zoe Ceausescu DNS-tesztet szeretett volna végeztetni a szülei sírjának mondott nyughelyről kiemelt holttesteken, ami eloszlathatná kétségeit afelől, hogy valóban a Ceausescu házaspárt földelték el ott.

A korabeli román hatóságok a kivégzés után attól tartottak, hogy a diktátor-házaspárral szemben a lakosság körében akkor még élénken élő gyűlölet miatt a sírt meggyalázhatják, ezért Nicolae és Elena Ceausescu holttestét titokban, az éj leple alatt temették el, a fejfákra pedig álnevet írtak.

A múlt század kilencvenes éveiben a ceausescui "aranykor" iránt nosztalgiát tápláló személyek mégis márványkeresztet emeltek az egymástól több tucat méternyi távolságban fekvő két sírhely fölé, ahol a kivégzett házaspár tagjainak születésnapján tartott megemlékezésekre rendszeresen összegyűlnek.