Élőben alkudoznak a lengyel koalícióról

Vágólapra másolva!
Nem vesz részt a lengyel koalíciós tárgyalásokon Donald Tusk, a lengyel Polgári Platform vezetője. Pártja csütörtökön kezdte meg a koalíciós tárgyalásokat a választásokon győztes Jog és Igazság párttal, Tusk azonban azt mondta, hogy ő az októberi elnökválasztásra koncentrál, ezért nem vesz részt az élő televíziós adásban közvetített koalíciós egyezkedésen.
Vágólapra másolva!

Megkezdődtek a koalíciós tárgyalások csütörtökön Lengyelországban a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság párt (PiS) és a konzervatív liberális Polgári Platform (PO) között. A lengyel televízióban élőben közvetített megbeszélések kezdete előtt Jaroslaw Kaczynski, a vasárnapi parlamenti választásokon győztes PiS elnöke megerősítette, hogy az október 9-i elnökválasztások kimenetelétől függetlenül is Kazimierz Marcinkiewicz marad a párt miniszterelnök-jelöltje. A pártvezér ezzel azokat a feltételezéseket igyekezett cáfolni, melyek szerint kedden csak azért nevezte meg általános meglepetésre saját maga helyett a gazdasági szakértő Marcinkiewiczet a PiS kormányfőjelöltjeként, hogy javítsa ikertestvére, Lech Kaczinski esélyét az államfői posztért való versengésben.

Marcinkiewicz a koalíciós egyeztetések délutáni megkezdése előtt előrebocsátotta, hogy a tárgyaló felek előbb a kormányprogramban állapodnak meg, mielőtt döntenének a miniszterek személyéről. A PiS elnöke sajnálkozását fejezte ki, hogy - az államelnöki tisztség elnyeréséért szintén versenyben lévő - Donald Tusk, a PO első embere nem vesz részt a koalíciós egyeztetéseken, mert az elnökválasztási küzdelemre akar összpontosítani. "A PO Tusk pártja. Távolléte megnehezíthet bizonyos dolgokat" - mondta Jaroslaw Kaczinski.