Kwasniewski válthatja Kofi Annannt

Vágólapra másolva!
Aleksander Kwasniewski jelenlegi lengyel elnöknek jó esélye van az ENSZ-főtitkári tisztségre - jelentette szerdán névtelenül nyilatkozó lengyel diplomatákra hivatkozva a Rzeczpospolita; Kwasniewski megerősítette, hogy megkeresték őt ezzel az ajánlattal, és nem zárta ki, hogy jelölteti magát.
Vágólapra másolva!

A lengyel lap szerint egészen a közelmúltig úgyszólván biztosra vették diplomáciai körökben, hogy ázsiai utódja lesz a 2006 decemberében távozó Kofi Annannak, a világszervezet jelenlegi főtitkárának. A két fő esélyes Surakiart Sathirathai thaiföldi miniszterelnök-helyettes és Dzsajanta Danapala Srí Lanka-i politikus, aki a közelmúltig ENSZ-főtitkárhelyettes volt. Ám az ázsiai államok - írta a lengyel lap - nem tudtak eddig közös jelöltben megállapodni, és ez megnöveli a más kontinensekről származó jelöltek esélyeit.

Az is javítja Kwasniewski kilátásait, hogy a Biztonsági Tanács öt állandó tagja közül kettő - az Egyesült Államok és Nagy-Britannia - nem hivatalosan már értésére adta a lengyel elnöknek: jó szívvel támogatnák ENSZ-főtitkári pályázatát. Egy harmadik állandó BT-tag, Franciaország is szívesen fogadná el a lengyel államférfit a világszervezet első számú tisztségviselőjeként, mert nem bánná, ha EU-tagállamból kerülne ki a következő ENSZ-főtitkár. A Rzeczpospolita szerint Washington és London főleg Varsó iraki szerepvállalását honorálná Kwasniewski támogatásával. Másfelől azt is jutalmazná vele, hogy Lengyelország elkötelezett híve az Európa és az Egyesült Államok közötti szoros kapcsolatoknak.

A BT állandó tagjai döntenek a főtitkár személyéről. Csak olyan jelölt futhat be, akit mind az öt állandó tagállam elfogad. A lengyel lap értesülése szerint viszont Oroszország és személy szerint Vlagyimir Putyin elgáncsolhatja Kwasniewski ilyetén törekvését. Az orosz államfő ugyanis neheztel a lengyel vezetőre a múlt év végi ukrajnai hatalomváltásban, a "narancsszínű forradalomban" játszott szerepéért. Ezt a feltevést támasztja alá, hogy Andrej Gyenyiszov, Oroszország állandó ENSZ-képviselője jelezte nemrégiben: Moszkva ázsiai jelöltet szándékozik pártfogolni - írta a lengyel lap.

Kwasniewski szerdai varsói sajtóértekezletén - az onet.pl lengyel internetes hírportál jelentése szerint - egy kérdésre válaszolva elmondta, hogy egyes kelet-közép-európai országok képviselői már megkérdezték tőle, vállalná-e a jelölést. Hivatalos formában nem válaszolt a megkeresésekre, de, mint mondta, nem zárja ki, hogy induljon a tisztségért. Rámutatott azonban, hogy a jelölések folyamata még nem kezdődött el, és hivatalos tárgyalások sincsenek ez ügyben.

Megjegyezte azonban, hogy eddig a világszervezet egyetlen főtitkára sem származott a kelet-közép-európai térségből, miközben Ázsia már adott egy főtitkárt U Thant személyében, aki 1961-71 között vezette a világszervezetet. Kelet-Közép-Európa - különösen a 90-es évek eseményei után, a balkáni háborúk, a Szovjetunió felbomlása és azt követő fejlemények óta - nagy országcsoport, csaknem 30 államot jelent - hívta fel a figyelmet a távozó lengyel elnök.