A londoni parlament tetején tiltakozott az elvált apák képviselője

Vágólapra másolva!
A drákói szigorúságú biztonsági őrizet ellenére kedden ismét be tudott hatolni a brit parlament belterületére egy tiltakozó, aki a Scotland Yardnak a lehető legkínosabb megaláztatást okozva a westminsteri épület egy mindenhonnan jól látható magaslati pontjáról integetett kora este az alant összegyűlt tömegnek és a kameráknak.
Vágólapra másolva!

Az Apák az igazságért (Fathers 4 Justice) nevű, az elvált apák gyermekláthatási jogáért látványos, ám hangsúlyozottan ártalmatlan eszközökkel küzdő brit szervezet aktivistája, Guy Harrison a viharos szélben, a felsőházi ülésterem feletti torony egy kiszögellésén ülve zöld transzparenst bontott ki, amely azonnali intézkedésre szólította fel Tony Blair kormányfőt.

Harrison tagja volt annak a csoportnak, amely tavaly, az alsóház üléstermének vendéggalériájáról lila porral - mint kiderült, ártalmatlan kukoricaliszttel - töltött gumi óvszereket hajigált az éppen felszólaló Tony Blair kormányfő felé; az egyik házilagos porbomba el is találta a miniszterelnököt. Az akkori incidens kényes kérdéseket vetett fel a parlament és egyéb kiemelt fontosságú közintézmények biztonsági őrizetének hatékonyságával kapcsolatban.

A hatékonyság később sem javult sokat, legalábbis ezt látszanak tanúsítani a Apák az igazságért csoport azóta végrehajtott újabb, nem kevésbé látványos akciói. Tavaly novemberben például egy aktivista, télapónak öltözve, a Buckingham-palota díszes főbejárati kapujának egyik oldalpillérére jutott fel, és bilinccsel az egyik lámpavashoz rögzítette mindkét kezét; csak két óra elteltével tudták lehozni. A tiltakozó demonstráció idején a palota felett a Royal Standard, a brit királyi lobogó lengett, jelezve, hogy a királynő végig otthon tartózkodott.

Az elvált apák gyermekláthatási jogainak erősítéséért mind látványosabb módszerekkel küzdő emberi jogi csoport egy másik aktivistája nem sokkal korábban - Batman-jelmezben - a palota fő balkonjára jutott fel, ahonnan jeles ünnepeken a királynő és hozzátartozói integetnek az alattvalóknak. A rendőrök megjelenésére az illető kimászott az erkély melletti, tíz méter magasban lévő, igen keskeny párkányra, és ott folytatta akcióját öt órán keresztül, amíg le nem hozták.

A szervezetet olyan elvált apák alapították, akik szerint a brit törvények megakadályozzák őket gyermekeik rendszeres láthatásában. A csoport látványos és radikális akcióival a vonatkozó jogszabályok kedvező irányú módosítását próbálja kicsikarni a parlamenttől.

A keddi egyszemélyes demonstráció végrehajtója, Guy Harrison a parlament tetejéről, mobiltelefonon a Sky News hírtelevíziónak azt mondta: hét és fél éves kislányát olyan régóta nem láthatta, hogy már azt sem tudja, hogyan néz ki a gyermek.