Betiltottak az Unióban egy védőoltást

Vágólapra másolva!
Gyerekeknél és csecsemőknél használatos oltóanyag forgalmazásának felfüggesztését javasolta az Európai Gyógyszerügynökség. Kételyek merültek fel ugyanis a hatféle betegség ellen védettséget nyújtó készítmény egyik összetevőjének hatásosságával szemben. A Nyitott Kapu Közhasznú Alapítvány ugyanakkor úgy tudja, hogy a felfüggesztett oltás miatt 33 gyerek halt meg Németországban. A hatösszetevős oltást Magyarországon nem használják.
Vágólapra másolva!

Az egyszerre hat betegség ellen védettséget biztosító Hexavac nevű oltóanyag forgalomba hozatali engedélyének felfüggesztését javasolta az Európai Gyógyszerügynökség. Kétely merült fel ugyanis azzal kapcsolatban, hogy a készítmény tartós védelmet biztosít-e a hepaititis B-fertőzéssel szemben. A Hexavac csecsemők és gyerekek számára készített oltóanyag diftéria, tetanusz, pertussis, hepatitis B, poliovírus és a hemofilius influenza B típusa ellen. Az oltóanyag forgalmazásának felfüggesztéséről szóló közlemény megjelent az Országos Gyógyszerészeti Intézet honlapján is.

A hatkomponensű oltóanyagot Magyarországon nem használják. Európában az oltóanyag Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Olaszországban, Litvániában, Szlovákiában, Svédországban és Cipruson volt eddig forgalomban.

A felfüggesztésről szóló javaslatot az Európai Gyógyszerügynökség egyik bizottsága adta ki a szeptember 12-15. között tartott ülésén, miután megismerte azokat a vizsgálati adatokat, miszerint az oltóanyag hatásossága csökkent a hepatitis B ellen. Ez feltehetően azért következett be, mert az utóbbi években változtattak az oltóanyag azon komponensén, amely a hepatitis B ellen véd.

Azok a gyerekek, akiket már beoltottak ezzel az oltóanyaggal, nincsenek közvetlen veszélyben a betegséggel szemben - áll a bizottság közleményében. Egyúttal felkérték a készítmény forgalmazóját, hogy vizsgálja ki, szükséges-e a gyerekek ismételt oltása hepatitis B ellen.

Az itthoni kötelező védőoltások rendszere ellen többször is fellépő Nyitott Kapu Közhasznú Alapítvány ugyanakkor úgy tudja, hogy a felfüggesztett oltóanyag miatt 33 kisgyerek halt meg az elmúlt öt évben Németországban. A hivatalos közleményekben azonban nincs szó arról, hogy bárki megbetegedetett volna a felfüggesztett oltóanyag miatt. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint semmi rendkívüli intézkedést nem kell tenniük azoknak a szülőknek, akiknek a gyerekei nemrég még megkapták ezt az oltást.