Madridi robbantót adott ki Belgrád Spanyolországnak

Vágólapra másolva!
Vasárnap a jugoszláv hatóságok kiadták Spanyolországnak a az egyetlen életben maradt madridi robbantót. Abdelmadzsid Busart júniusban fogták el a Szabadka és Belgrád között közlekedő vonaton.
Vágólapra másolva!

Belgrádi lapértesülések szerint a szerb hatóságok kiadták vasárnap Spanyolországnak a tavalyi madridi vasúti robbantások egyik feltételezett elkövetőjét. A B92 belgrádi rádió szerint a spanyol rendőrség kommandósai a délelőtti órákban vették át Belgrádban a marokkói Abdelmadzsid Busart a szerb hatóságoktól, majd egy spanyol géppel Madridba szállították.

Rasim Ljajic szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter csütörtökön írta alá a határozatot az Interpol által körözött 22 éves marokkói férfi kiadatásról. Ljajic akkor azt mondta, hogy biztonsági okokból a kiadatással kapcsolatos információkat nem tárják a nyilvánosság elé.

Busart idén június 23-án fogták el szerbiai határőrök a Szabadka és Belgrád között közlekedő vonaton. Hamis iraki útlevelet találtak nála, és kiderült, hogy egyike annak a hat személynek, akik közvetlen végrehajtói voltak a tavaly március 11-i madridi terrortámadásoknak. A merényletekben 191 ember vesztette életét.

Busar feltehetően "főfutára" volt az al-Kaida madridi terrorsejtjének. Ő az egyetlen, aki ép bőrrel úszta meg a rendőrség rohamot a terroristák egyik peremvárosi rejtekhelye ellen. A marokkói életét az mentette meg, hogy kiment az utcára szemetet kidobni, majd látván a rohamrendőröket, kiabálni kezdett és elfutott. Társai felrobbantották magukat.