Izrael légicsapást mért a Gázai övezetre

Vágólapra másolva!
Célzott rakétatámadással, légicsapásokkal, csapattelepítéssel torolta meg szombaton Izrael a területe ellen intézett palesztin rakétatámadásokat, a Gáza övezet elleni támadásokban legkevesebb négy palesztin életét vesztette, tizennégy megsebesült.
Vágólapra másolva!

Az izraeli hadsereg a nap folyamán több légicsapást is intézett Gáza városa, Dzsábálíja és Bét Hanún települések ellen. A legsúlyosabb a két személygépkocsi ellen Gázában végrehajtott célzott rakétatámadás volt, amelyben legkevesebb négy palesztin életét vesztette, kilenc megsebesült. A palesztin rádió közlése szerint az áldozatok a Hamász fegyveresei voltak.

"Az izraeli hadsereg a Hamász terrorszervezet birtokában lévő fegyvereket, illetve egy másik, a Hamász terroristáit szállító járművet vett célba a biztonsági erők által a Gázai övezet északi részében végrehajtott művelet során" - közölte az izraeli hadsereg szóvivője.

A Hamász a támadás után azzal fenyegetett, hogy Izrael "szívében" csap le. "Minden lehetséges, beleértve a cionista entitás szívében elkövetett csapást is" - közölte Musir al-Maszri, a radikális csoport szóvivője.

Az izraeli légicsapásokat azután hajtották végre, hogy az éjszaka folyamán palesztin rakétatámadások zúdultak izraeli településekre a Gázai övezet felől. Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter előzőleg katonai akciót rendelt el a Gázai övezetben és megsemmisítő választ helyezett kilátásba a Szderót izraeli város ellen elkövetett palesztin rakétatámadásokra.

Forrás: EPA
Izrael csapatösszevonást hajtott végre

Izrael közlése szerint összesen 21 rakétát lőttek ki palesztin oldalról, ugyanakkor a támadást vállaló szélsőséges palesztin szervezetek, a Hamász, az Iszlám Dzsihád, és a Népi Ellenállás Bizottságai 35 rakétáról tettek említést. Ez volt a legnagyobb ilyen jellegű harci cselekmény palesztin részről a Gázai övezetből való izraeli kivonulás óta. A támadásokban öten megsebesültek.

A támadások után az izraeli hadsereg csapatösszevonásokat hajtott végre és tüzérséget telepített a Gázai övezet határán. Szemtanúk közlése szerint öt ágyút állítottak fel a katonák a határ menti Nahal Oz kibucnál, s közelébe hét páncélozott harcjárművet is telepítettek.

Ahmed Korei palesztin kormányfő szombaton a nemzetek közösségéhez, és mindenekelőtt az Egyesült Államokhoz és a közel-keleti rendezést irányító "kvartetthez" fordult "az izraeli eszkaláció megállítására". Korei Rámalláhban a sajtó előtt nyilatkozott, miután Saul Mofaz parancsot adott a Gázai övezetbeli "kemény fellépésre".

Forrás: EPA
Forrás: EPA

A palesztin kormányfő "nagyon veszélyesnek" minősítette a Gázai övezet elleni izraeli légi támadásokat és a kialakult helyzetért Izraelt tette felelőssé. Ugyanakkor nem tett említést a Szderót városa elleni, a Hamász által kilőtt rakétákról.

Az izraeli vezetés már korábban leszögezte: a "zéró tolerancia" jegyében lép fel az izraeli városok elleni palesztin támadásokkal szemben a Gázai övezetből való kivonulás után. Ennek megfelelően az izraeli hadsereg szombaton újabb rendelkezésig teljesen lezárta a palesztin területeket. Az intézkedés Ciszjordániát, a Gázai övezetet, valamint a Jordán folyó völgyében lévő palesztin településeket érinti.

"A Palesztin Hatóság felelőssége, hogy megakadályozza a Gázai övezetből kiinduló terrorista támadásokat izraeli célpontok ellen" - hangsúlyozta az izraeli hadsereg közleménye.

A nap folyamán több nagy robbanás rázta meg Gáza városát. Számos mentőkocsit riadóztattak, de sérülésekről egyelőre nem érkezett jelentés. A város lakói között pánik tört ki, sokan az utcákra menekültek. A palesztin belügyminisztérium szerint csupán hangrobbanásokról volt szó, amelyeket az izraeli F-16 típusú vadászgépek okoztak. A minisztérium azzal vádolta Izraelt, hogy szimulált légi támadásokat hajtott végre, hogy félelmet keltsen a palesztin lakosság körében.