Újabb hat áldozatot szedett a romániai árvíz

Vágólapra másolva!
Háromméteres árhullám lepte el a román tengerpart falvait csütörtökön. A hatóságok egyelőre hat halálos áldozatról tudnak. Többen eltűntek, sok ház romba dőlt, az anyagi kár tetemes.
Vágólapra másolva!

A négy napja tartó vízözönszerű esőzés csütörtökön elérte Románia délkeleti térségét, és számos dobrudzsai várost, üdülőtelepet és falusi települést pusztított végig. Pár óra alatt négyzetméterenként több mint száz liter csapadék hullott a román tengerparton. Constantán, a legnagyobb román tengerparti kikötővárosban leállt a közlekedés. Több településen - köztük Costinesti-ben, Tuzlában és Topraisarban - két-három óra leforgása alatt annyi csapadék szakadt le az égből, hogy a víz háromméteres magasságban ellepte a lakóházakat és a gazdasági épületeket. Különösen drámai helyzet alakult ki a kedvelt tengerparti üdülőtelephez, Costinesti-hez tartozó egyik faluban.

A megyei önkormányzat illetékesei elmondták: hatan vízbe fulladtak, és három személynek nyoma veszett a településen. A costinesti-i rendőrök szerint valószínű, hogy több eltűnt és halálos áldozat is van. 23 óvodáskorú gyermeket egy padlástérből sikerült kimenteniük a katasztrófaelhárítás embereinek. Válságos helyzet alakult ki Techirghiol városban, Adamclisi településein, Seimeniben és más dobrudzsai helységekben is.

A megyei önkormányzat és a helyhatósági szervek képtelenek egyedül megbirkózni az ítéletidő nyomán kialakult helyzettel, ezért segítséget kértek a határrendészettől és a román tengeri kikötők különleges mentőszolgálataitól - jelentette a bukaresti Mediafax hírügynökség.