Törökország a ciprusi helyzet rendezését követeli

Vágólapra másolva!
Törökország csak akkor ismeri el Ciprust, ha az ENSZ keretében megoldást találnak a földközi-tengeri sziget három évtizedes megosztottságára - erősítette meg szerdán Namik Tan, az ankarai külügyminisztérium szóvivője, akit az Anatolia török hírügynökség idézett.
Vágólapra másolva!

Törökország a nyáron teljesítette az Európai Unió (EU) feltételét, amelyhez a csatlakozási tárgyalások október 3-i megkezdését kötötte, s a 10 új EU-tagállamra, köztük Ciprusra is kiterjesztette az EU-török vámunió hatályát. Mivel azonban Ankara nem ismeri el a Ciprusi Köztársaságot, a török vezetés a szigetország északi részén 1974-ben létrehozott Észak-ciprusi Török Köztársasággal áll hivatalos kapcsolatban, a vámunió kiterjesztésével egy időben külön nyilatkozatot tett, leszögezve, hogy ebben a kérdésben álláspontja nem változott.

"Nem lesz elismerés mindaddig, amíg nem sikerül átfogó rendezést elérni a világszervezet keretében" - mondta a szóvivő New Yorkban, ahova Abdullah Gül török külügyminiszter kíséretében utazott az ENSZ közgyűlésére. "Azt a tényt, hogy a ciprusi görögök nem képviselik a ciprusi törököket, az ENSZ is elfogadta" - tette hozzá.

Az EU 25 tagállama szerdán Brüsszelben elvi egyezségre jutott arról, miként reagáljon a szervezet arra, hogy Ankara egyelőre nem hajlandó elismerni a Ciprusi Köztársaságot. Kiszivárgott hírek szerint az EU továbbra sem köti az elismeréshez a csatlakozási tárgyalások megindítását, hanem csak arra figyelmeztet, hogy "a tárgyalási folyamatnak szükséges eleme az összes tagállam Törökország általi elismerése". Egyben felszólították Ankarát, hogy szüntessen meg minden akadályt a termékek szabad áramlása előtt. Ezzel az Európai Unió arra reagált, hogy a vámunió kiterjesztéséről szóló döntés ellenére Törökország továbbra sem nyitotta meg kikötőit és repülőtereit a ciprusi hajók, repülők előtt.