Kostunica szerint Mladic szökése nem érinti az EU-csatlakozást

Vágólapra másolva!
Létfontosságúnak nevezte a Nemzetközi Törvényszékkel (NT) való együttműködést Vojislav Kostunica szerbiai kormányfő, aki szerint az ország európai integrációját egyelőre nem fogja késleltetni az, hogy Ratko Mladic volt boszniai szerb katonai vezető még mindig szökésben van.
Vágólapra másolva!

Kostunica egy független belgrádi tévétársaságnak adott szerdai interjúban azt hangoztatta, hogy Szerbia számára létfontosságú, hogy erősítse a Hágával való együttműködést, amin elsősorban a vádlottak kiadatása értendő. A kormányfő meggyőződését fejezte ki, hogy Brüsszel nem teszi függővé Mladic kiadatásától a társulási és stabilitási szerződés aláírásáról szóló tárgyalások kezdetét, legfeljebb a megállapodás aláírása csúszhat emiatt.

Kostunica bizonyos abban, hogy októberben - a milosevici uralom megdöntésének ötödik évfordulóján - megkezdődnek a társulási tárgyalások, de nyilatkozatából az is kitűnt, hogy Mladic addigra aligha lesz Hágában. Az NT főügyészének szóvivője, Florance Hartmann ugyanakkor azt állítja, Kostunica ígéretet tett arra, hogy a srebrenicai népirtás főbűnösének tartott tábornok az ötéves évfordulóig, október 5-ig Hágában lesz, ezért szerinte Belgrádnak még két hete van arra, hogy teljesítse fogadalmát. Carla del Ponte hágai főügyész a minap úgy foglalt állást, hogy Brüsszelnek nem lenne szabad megkezdenie a tárgyalásokat Belgráddal, amíg Mladic szökésben van.

Az EU tanácsának elvileg október 3-án kell döntést hoznia erről, de a hágai ügyekben talán legjártasabb belgrádi szakértő, Jovan Simic köztársasági elnöki tanácsadó azt mondta a Gradjanski List című újvidéki napilapnak adott szerdai nyilatkozatában, hogy Szerbiában "senki sem keresi komolyan" Mladicot, ezért irreális azt elvárni, hogy a tábornokot október 5-ig vagy akár a daytoni egyezmény aláírásának tizedik évfordulójáig, december 14-ig kiadják Hágának.