Juscsenko ismét Jurij Jehanurovot jelöli kormányfőnek

Vágólapra másolva!
Viktor Juscsenko ukrán elnök szerdán este újólag Jurij Jehanurovot jelölte a kormányfői posztra, az előző napi parlamenti elutasító voksolás ellenére, ugyanakkor a "csatabárd elásására" szólította fel volt kormányfőjét, Julija Timosenkót és meghívta a volt miniszterelnök vezette pártszövetséget, vegyen részt az új kormányban.
Vágólapra másolva!

Juscsenko csaknem négy órán át tárgyalt a ukrán parlament frakcióvezetőivel, és ezt követően közölte szóvivője, aki szerint az államfő még szerdán hivatalosan is - immár másodízben - előterjeszti jelöltjét, s abban reménykedik, hogy csütörtökön a törvényhozás már jóváhagyja Jehanurov miniszterelnöki megbízatását. Az ukrán államfő ennek érdekében a voksolás előtt csütörtökön látogatást tesz a kijevi törvényhozásban.

Az ukrán elnök még a szerdai parlamenti konzultációk adott számot Timosenkónak tett békülési javaslatáról. "Telefonáltam Julija Volodimirovnának, és azt ajánlottam neki (...), hogy ássuk el a csatabárdot" - közölte az államfő. Hozzátette: emlékeztette Timosenkót arra, hogy "az emberek a Majdanon (a kijevi Függetlenség terén, ahol a tavalyi elnökválasztás idején a tömegtüntetések voltak) elnököt választottak, nem miniszterelnököt". Az államfő "megalázásnak és zsarolásnak" nevezte az ukrajnai kölcsönös sárdobálást. "Újra kell kezdeni a tárgyalásokat az egység alapján" - hangsúlyozta.

Julija Timosenko, akinek a kormányát Viktor Juscsenko szeptember elején menesztette korrupciós vádak miatt, szerdai sajtótájékoztatóján szövetséget ajánlott az államfőnek egy koalíciós kormány létrehozása érdekében. "Kész vagyok ma leülni vele (Viktor Juscsenkóval), s javasolni, hogy egyesítsük erőinket és alakítsunk új kormányt."

A békülékeny hangnemű nyilatkozatokra azután került sor, hogy elsőre - keddi voksolásán - a parlament nem támogatta Juscsenko kormányfőjelöltjét, Jurij Jehanurovot, aki akkor alig három szavazattal maradt el a szükséges többségtől: 223 támogató szavazatot kapott a 450 mandátumos törvényhozásban. Juscsenko szeptember 8-án korrupció vádja miatt menesztette korábbi szövetségesét, Julija Timosenko miniszterelnököt és kormányát, s Timosenko helyére Jehanurovot javasolta (először) szeptember 13-án. Az ukrán alkotmány nem szabja meg, hogy az államfő hányszor terjesztheti elő jelöltjét a kormányfői posztra, s akár többször is próbálkozhat ugyanazzal a névvel. A keddi elutasító szavazás ugyanakkor nem befolyásolta Jehanurov jelenlegi ügyvezető kormányfői megbízatását, ugyanis a törvények szerint hatvan napig láthatja így el feladatait.