Megszületett az EU Törökországhoz intézendő nyilatkozata

Vágólapra másolva!
Megállapodtak az Európai Unió tagországai hétfő este annak a nyilatkozatnak a szövegéről, amelyet Törökországhoz intéznek a csatlakozási tárgyalások megkezdését megelőzően, és amellyel gyakorlatilag elhárult az akadálya annak, hogy október 3-án meginduljanak a tárgyalások - jelentették be uniós tagországokhoz tartozó diplomaták Brüsszelben.
Vágólapra másolva!

A tagországok nagykövetei többórás vita és egyeztetés után találták meg azt a szövegformulát, amelyet minden uniós állam, köztük a leginkább érintett Ciprus is el tudott fogadni. Egyes közlések szerint Nicosia végül lemondott a korábban követelt keményebb megfogalmazásról. A megállapodás nyomán minden bizonnyal szükségtelenné vált a szeptember 26-ra tervezett rendkívüli uniós külügyminiszteri értekezlet, amelyet kizárólag ennek a témának szenteltek volna.

A nyilatkozatban, amelyet válaszul adtak arra az ankarai közlésre, hogy az EU-török vámunió kiterjesztése nem jelenti Ciprus függetlenségének elismerését, az EU a török csatlakozás előfeltételeként szabja meg a tavaly óta az unióhoz tartozó szigetország hivatalos elismerését. Az EU szerint ugyanis az összes uniós tagállam elismerése nélkülözhetetlen előfeltétele a török csatlakozásnak, és az EU fontosnak tartja, hogy Törökország mielőbb rendezze kapcsolatait valamennyi tagállammal. A szöveg pontos részletei egyelőre nem ismeretesek.

A megállapodással alighanem bekövetkezik az, amire az év elején még kevesen számítottak az unióban: Törökországgal hamarabb kezd tárgyalni az EU a csatlakozásról, mint a kevésbé vitatott európaiságú, és jóval felkészültebbnek tartott Horvátországgal, amelynek tárgyalásait még márciusban elhalasztották, és új időpontot azóta sem tűztek ki. A török csatlakozási folyamat mindazonáltal sokak szerint 2020-nál is tovább húzódik, és ma még nem is biztos, hogy teljes jogú uniós tagság lesz az eredménye.

Az EU állam- és kormányfői már tavaly döntöttek a tárgyalások megkezdésének október 3-i időpontjáról, és - legalábbis az Európai Bizottság értékelése szerint - Törökország lényegében teljesítette is az ahhoz szabott feltételeket. A terveket azonban megzavarta Ankara említett nyári nyilatkozata, amelyet az EU-török vámunió új EU-tagokra való kiterjesztésének jóváhagyásával egy időben tett közzé, jelezve, hogy az nem jelenti Nicosia függetlenségének elismerését.

Törökország ragaszkodik ahhoz, hogy Ciprus elismerését egy ENSZ-keretben kidolgozott rendezési program előzze meg a szigeten, amelynek északi részét Ankara 1974 óta megszállva tartja, megakadályozandó, hogy az Görögországhoz csatlakozzon. Egy ígéretes ENSZ-tervről népszavazást is tartottak tavaly, de a ciprusi görögök elutasítóan voksoltak.