Válság fenyeget Szerbia-Montenegróban

Vágólapra másolva!
Intézményes válsággá duzzadhat a szerbia-montenegrói hadsereg gyanús beszerzései miatt kipattant botrány: a szakadár podgoricai vezetés azzal fenyegetőzik, hogy ha a szerb hatóságok hatáskörüket túllépve folytatják a hadsereget érintő ügyek vizsgálatát, akkor a montenegrói illetékesek kivonulnak az államközösség intézményeiből.
Vágólapra másolva!

Milo Djukanovic montenegrói kormányfő vasárnap azzal fenyegetőzött, hogy ez könnyen megtörténhet, ha a szerb kormány "folytatja a jogi-politikai erőszakot az államközösség intézményei felett". Djukanovic szerint a katonasággal kapcsolatos ügyeket kizárólag a szerbia-montenegrói és nem a szerbiai hatóságoknak kell vizsgálniuk, de a szerb kormány teljes ellenőrzése alá akar vonni mindent, ezzel felgyorsítja az ország szétesését, amit - jegyezte meg - Podgorica nem bánna.

A védelmi minisztérium és a hadsereg tekintélyét alaposan megtépázó botrány lassan három hete tartja lázban a szerbiai közvéleményt, amióta Mladjan Dinkic szerbiai pénzügyminiszter nyilvánosságra hozta, hogy a védelmi tárca augusztus 25-én teljesen feleslegesen és szabálytalanul majd háromszázmillió eurós megállapodást kötött egy nagybecskereki vállalattal: a kelleténél jóval többet és jóval a piaci ár felett vásárolt különféle védőfelszereléseket, páncélmellényeket, rohamsisakokat és tűzszerészeti bakancsokat.

Dinkic nemcsak azt kifogásolja, hogy a szerződés tetemes pénzügyi kárt okozhat az országnak, hanem azt is, hogy Svetozar Marovic szerbia-montenegrói állam- és kormányfő kormánya Prvoslav Davinic védelmi miniszter előterjesztésére Szerbia megkérdezése nélkül hagyta jóvá a szerződést, márpedig a hadsereg költségvetésének 95 százaléka a nagyobbik tagköztársaságot terheli.

Djukanovic vasárnapi fenyegetésére az adott okot, hogy Dinkic már nemcsak a lemondott védelmi miniszter, hanem a Montenegróból való államfő jogi felelősségét is feszegeti. Djukanoviccsal egybehangzóan egyébként Blagota Mitric, a szerbiai-montenegrói bíróság bírája is arra figyelmeztetett vasárnap, hogy kizárólag ez a törvényszék illetékes dönteni abban, hogy az államközösség kormánya alkotmányt vagy törvényt sértett-e, de a szerbiai bűnüldöző szervek folytatják a nyomozást - Belgrád szerint jogosan.