Egy százalékkal kapott többet a baloldal Új-Zélandon

Vágólapra másolva!
Egyik nagy pártnak sem sikerült meghatározó többséget szereznie a szombati új-zélandi parlamenti választásokon - derült ki a szavazatok 99 százalékának az összesítése után. A Munkáspárt 41, a konzervatívok 40 százalékot szereztek, így koalíciós partner után kell néznie, aki kormányozni akar.
Vágólapra másolva!

A csaknem végleges eredmény szerint a választáson - amelyen magas, megfigyelők szerint 77 százalékot meghaladó volt a részvétel - a Helen Clark kormányfő vezette baloldali Munkáspárt a szavazatok 41 százalékát szerezte meg, míg a Dan Brash dirigálta konzervatív Nemzeti Párt 40 százalékot kapott. A választási bizottság előrejelzése szerint a Munkáspártnak 50, a Nemzeti Pártnak 49 képviselője lesz az új - előreláthatólag 122 fős - parlamentben. Ez azt jelenti, hogy bármelyik párt alakítana is kormányt, rá lesz utalva kisebb pártokra.

Clark a Haladó Párt egy képviselőjén kívül egyedül a parlamentben az előrejelzések szerint hat képviselői helyet szerző zöldekre számíthat biztos koalíciós partnerként, de ez nem elég a többséghez. A konzervatívok hasonló cipőben járnak: egyedüli biztos szövetségesük, a liberális ACT-párt számítások szerint két mandátumot szerzett. Helen Clark mindenesetre a Munkáspárt ünneplő hívei előtt kijelentette, az eredmény ismeretében ő kezdhet kormányalakítási tárgyalásokba.