Az utolsó percig kampányolnak Németországban

Vágólapra másolva!
Az utolsó percig kampányolnak a német pártok a körülbelül tízmillió még mindig bizonytalan szavazó kegyeiért. Mind Gerhard Schröder szociáldemokrata kancellár, mind Angela Merkel, a konzervatív pártok közös kancellárjelöltje szombaton a legnépesebb német tartományt, Észak-Rajna-Vesztfáliát választotta utolsó fellépésének színhelyéül. A hétvégi lapok pedig tele voltak egész oldalas hirdetésekkel, amelyekben neves értelmiségiek közölték, hogy miért szavaznak arra a pártra, amelyikre szavaznak.  
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Gerhard Schröder

Szinte az utolsó percig kampányolnak a német pártok a választók, köztük körülbelül tízmillió még mindig bizonytalan szavazó kegyeiért. Megszegték azt az íratlan szabályt, hogy közvetlenül a szavazás előtt már nem folytatnak kampányt. Mind Gerhard Schröder szociáldemokrata (SPD) kancellár, mind Angela Merkel, a konzervatív pártok (CDU/CSU) közös kancellárjelöltje szombaton a legnépesebb német tartományt, Észak-Rajna-Vesztfáliát választotta utolsó fellépésének színhelyéül, illetve Schröder ráadásként a Hessen tartománybeli Frankfurtban is mondott még beszédet.

Schröder Recklinghausenben tízezer ember előtt arra szólított fel, hogy még a nagyszülőket is hozzák el a szavazni, "de csak akkor, ha az SPD-re voksolnak". A kancellár védelmébe vette külpolitikáját, az iraki háború ellenzését és a szoros kapcsolatok ápolását Franciaországgal és Oroszországgal. Védelmezte megszorító reformjait, s bírálta a győzelemre törő ellenzék adó- és foglalkoztatás-politikai elképzeléseit. A konzervatívok például tovább lazítanák a felmondásvédelmi szabályokat.

Angela Merkel Bonnban ötezer fős hallgatóság előtt azt mondta, hogy a változásra kell szavazni, mert ettől függ Németország jövője. Merkel a gazdasági növekedésben látja mindennek a kulcsát, hangsúlyozva, hogy Németországban szociáldemokrata kormányzás idején lépte túl a munkanélküliek száma az ötmilliót. Ez az év elején történt, amikor elkezdték a szociális segélyből élőket is a tartósan munka nélkül levők közé számítani.

Forrás: MTI
Angela Merkel

A hétvégi lapok tele voltak egész oldalas hirdetésekkel, amelyekben neves értelmiségiek közölték, hogy miért szavaznak arra a pártra, amelyikre szavaznak. Az SPD mellett kardoskodók csapatát Günter Grass irodalmi Nobel-díjas vezeti.

A szavazóhelyiségek vasárnap reggel nyolckor nyitnak és este hatkor zárnak, csaknem 62 millió a szavazásra jogosultak száma. Még az éjszakai órákban nyilvánosságra hozzák az előzetes végeredményt, de ez csak 298 választókerület adatait fogja tartalmazni. Az egyik drezdai választókerületben csak két hét múlva szavaznak, mivel váratlanul meghalt a Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) egyéni képviselőjelöltje, s szinte mindent elölről kellett kezdeni.

Az utoljára nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásokban a konzervatív pártok biztosan vezettek a szociáldemokraták előtt, de kérdéses volt, hogy képesek-e partnerükkel, a liberálisokkal (FDP) biztos parlamenti többségre szert tenni. A másik oldalhoz három erőt sorolnak: az SPD-n és a zöldeken kívül a Baloldali Pártot is. A tekintélyes allenbachi közvélemény-kutató intézet kimutatása szerint a konzervatívok és a liberálisok 49,5 százalékot érnének el, míg a másik három erő összesen 48 százalékot. Az intézetek a hibahatárt két-három százalékban adják meg.