Palesztinok hatoltak be Egyiptomba a Gázai övezetből

Vágólapra másolva!
Több ezer palesztin özönlött át pénteken az egyiptomi és palesztin rendőrség által közösen ellenőrzött határvonalon Rafahnál Egyiptomba annak ellenére, hogy a határ zárva van a palesztinok előtt.
Vágólapra másolva!

Az átkelni akaró, dühös palesztinok kőzáport zúdítottak saját rendőreikre, majd amikor azok meghátráltak, áttörték a határátkelő vaskapuját, s elintézték az egyiptomi rendőrséget is. A rendőrök megpróbálták gumibotokkal feltartóztatni a tömegeget, amely azonban eltiporta őket. Két másik átkelőhelyet a térségben sikerült pénteken is zárva tartani.

A Gázai övezet hétfőn befejezett izraeli kiürítése óta palesztinok ezrei lépték át illegálisan az övezet és Egyiptom határát, hogy találkozzanak rég nem látott családtagjaikkal, vagy bevásároljanak a határváros, Rafah egyiptomi szektorában annak ellenére, hogy a határt hivatalosan kedden éjfélkor lezárták. Egyiptom ígéretet tett arra, hogy szerda estig feltartóztatja a palesztinok beáramlását a Gázai övezetből, ám az általa beígért 750 határőr telepítése csak lassan halad.

A palesztin belügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy a palesztin rendőrség 500 kilogramm kábítószert, főként marihuánát foglalt le a gázai-egyiptomi határon, egyúttal letartóztatott tucatnyi kábítószercsempészt, akiktől fegyvereket is lefoglalt. A kábítószercsempészek csütörtökön késő este összecsaptak a határszakaszt védő rendőrökkel.