Szerbiának is lesz ombudsmanja

Vágólapra másolva!
Szerbiában is lesz hamarosan állampolgári jogok biztosa, ugyanis a köztársasági parlament szerdán törvénybe iktatta az ombudsman intézményét.
Vágólapra másolva!

A nyugat-európai mintára készült jogszabály szerint az állampolgári jogok biztosát a parlament választja meg öt évre, a biztosnak négy helyettese lesz. Az ombudsmani hivatal független állami intézményként fog működni, amely oltalmazni fogja a polgárok jogait, és figyelemmel kíséri, hogy az államigazgatási intézmények munkájukkal vagy tétlenségükkel sértik-e a polgárok alapvető jogait.

Vajdaságban idestova két éve van állampolgári jogok biztosa Peter Teofilovic ismert jogász-tanár személyében, aki kiválóan beszél magyarul is. A vajdasági ombudsmani hivatal mára polgárjogot nyert a Vajdaságban. Kétéves tevékenysége alatt Teofilovic számos alkalommal élesen bírálta a hatóságokat különféle jogsérelmek kapcsán; jelentéseiben rendszeresen felhívta a közvélemény és a politikai vezetők figyelmét a nemzetiségek közötti viszony romlására.

Szerbiának eddig nem volt ombudsmanja. A hiányt pótolva Boris Tadic szerb elnök tavaly nyáron, közvetlenül megválasztása után, az államfői hivatalban alapított egy testületet, amelyhez bárki fordulhatott panasszal, aki úgy érezte, hogy a hatóságok csorbítják jogait.