Ideggyógyintézetbe került a svéd külügyminiszter gyilkosa

Vágólapra másolva!
Elmeállapotának romlása miatt ideggyógyintézetbe szállították át Anna Lindh svéd külügyminiszter életfogytiglani börtönbüntetését töltő gyilkosát csaknem napra pontosan két évvel a merénylet után - jelentette szombaton az SR svéd rádió.
Vágólapra másolva!

Mijailo Mijailovic pénteken került át a kumlai börtönből a sundsvalli idegklinikára, ahol "addig fog maradni, amíg az orvosok szükségesnek tartják" - hangzott el a rádióban. Svédország a héten emlékezik meg Anna Lindh haláláról, akit 2003. szeptember 10-én késelt meg Mijailovic, amikor a külügyminiszter asszony kíséret nélkül vásárolt egy stockholmi nagyáruházban. A 46 éves politikus másnap belehalt súlyos sérüléseibe, két gyermeket hagyva maga után.

A szerb szülők gyermekeként Svédországban született Mijailo Mijailovic, aki most 26. életévében jár, 17 éves kora óta pszichiátriai kezelés alatt állt. Beismerte, hogy megkéselte a minisztert, de perében mindvégig azt hajtogatta, hogy "fejében megszólaló hangok" kényszerítették a támadásra és állította: nem szándékosan ölt.

Mijailovic lemondott svéd állampolgárságáról és kérvényezte, hogy büntetését szerbia-montenegrói börtönben tölthesse le.