Vágólapra másolva!
Vétót emel az egyneműek házasságának kaliforniai engedélyezése ellen Arnold Schwarzenegger, az amerikai szövetségi állam kormányzója - jelentette be csütörtökön a republikánus politikus szóvivője. A sacramentói képviselőház történelmi jelentőségű szavazással egy nappal korábban jóváhagyta a melegházasságok törvényesítését.
Vágólapra másolva!

Schwarzenegger megerősítette korábbi álláspontját, miszerint nem parlamenti képviselőknek, hanem bíróságoknak vagy a választóknak kell dönteniük a homoszexuális frigyek törvényességéről. Szóvivője útján utalt a 2000-ben tartott népszavazásra, amikor a voksolók többsége kizárólag nő és férfi hagyományos házasságát ismerte el érvényesnek. A kormányzói hivatal közleménye szerint tiszteletben kell tartani a nép akaratát.

A leszbikusok és a homoszexuálisok sorsdöntő győzelemként ünnepelték, hogy a nyugati parton elterülő szövetségi államban a szenátus és a képviselőház egyaránt a melegházasságok engedélyezése mellett foglalt állást, mert most először szavaztak amerikai parlamenti képviselők az egyneműek frigyének bevezetésére. A keleti parton fekvő Massachusetts államban ugyan már engedélyezik az egyneműek egybekelését, ott azonban a legfelsőbb bíróság döntésének köszönhetően.

Rádiókommentárok szerint Schwarzenegger a melegházasságokat illető nemmel a konzervatív szavazók támogatását akarja biztosítani magának, mert a stájerországi születésű kormányzó népszerűsége az utóbbi néhány hónapban erősen megcsappant, és az egykori hollywoodi sztár most elvesztené a választásokat.