Izraeli katonák lelőttek egy palesztint Rafahban

Vágólapra másolva!
Izraeli katonák lelőttek egy palesztin fiatalembert csütörtökön a Gázai övezet déli peremén fekvő Rafahban, az egyiptomi határnál - közölték palesztin kórházi források. A férfi társaival egy kiürített zsidó telepre próbált behatolni.
Vágólapra másolva!

A 18-20 éves fiatalembert az Acmóna kiürített zsidó települést őrző katonák lőtték le. Egy izraeli katonai szóvivő elmondása szerint járőröző katonák - akikre korábban palesztin fegyveresek tüzet nyitottak - rálőttek három gyanús alakra, akik beszivárogtak a kolónia kerítései mögé. Az összecsapásban egy 12-14 éves fiú megsebesült a lábán.

A fiatalember volt a második palesztin halálos áldozat a gázai övezeti zsidó telepek augusztus 22-én befejezett kiürítése óta. Egy izraeli katonai forrás csütörtökön azt közölte, hogy a Gázai övezetből a jövő hét elején 24 óra alatt kivonják az izraeli fegyveres erőket, és a terület fölötti ellenőrzést átadják a Palesztin Hatóságnak.

Izrael csütörtökön hat hónapra lezárta a Gázai övezet és Egyiptom közötti rafahi határátkelőt. A palesztinok szerint az egyoldalú izraeli döntés elvágja őket a külvilágtól, izraeli vélemény szerint viszont ennek épp ellenkező célja van: időt adnak egy új határátkelő megépítésére, amely megnöveli a palesztinok mozgásszabadságát.