Amerikai vízumot kapott az új iráni elnök

Vágólapra másolva!
Megkapta az amerikai vízumot az új iráni elnök, így beutazhat New Yorkba az ENSZ-Közgyűlésére, de a hatóságok tovább vizsgálják Mahmúd Ahmadinezsád esetleges szerepét a teheráni amerikai nagykövetség 1979-es elfoglalásában.
Vágólapra másolva!

A külügyminisztérium szóvivője szerdán bejelentette, hogy Ahmadinezsád számára kedden, Bernben kiállították a vízumot, s ezzel lehetővé tették a részvételét a jövő heti tanácskozáson, más államfőkkel együtt. A döntés összhangban áll az Egyesült Államok által a világszervezet székhelyével kapcsolatban vállalt kötelezettségével - mondta Sean McCormack szóvivő.

Az Egyesült Államok érdekeit Svájc képviseli Iránban, amióta a két ország megszakította diplomáciai kapcsolatait egymással. Egy államfő vízumának megtagadása eddig példátlan eset lett volna, mivel egy szerződés leszögezi, hogy az ENSZ-tagállamok hivatalos képviselőinek engedélyezni kell a világszervezet központjának felkeresését még akkor is, ha az adott ország ellenséges viszonyban áll az Egyesült Államokkal.

Washington arra gyanakszik, hogy Ahmadinezsád a diákok egyik vezetője volt, amikor azok elfoglalták a teheráni amerikai nagykövetséget, és ki akarja deríteni, hogy túszejtőnek minősül-e. Irán tagadja a dolgot.